Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μείωση ενοικίου: Ανακοινώθηκαν οι πληρωμές για Μάιο και Ιούνιο - Ποιοι οι δικαιούχοι

Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

30 Ιουλίου 2021 19:26
Μείωση ενοικίου: Ανακοινώθηκαν οι πληρωμές για Μάιο και Ιούνιο - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μείωση ενοικίου: Το συνολικό ποσό των 103,4 εκατ. ευρώ πιστώνει το υπουργείο Οικονομικών σε 154.616 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιουνίου 2021, σε 20.660 ιδιοκτήτες για ενοίκια Μαΐου του τρέχοντος έτους και σε 58.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου -Απριλίου 2021. Παράλληλα δείτε και πότε λήγει η προθεσμία για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις λαθών αποζημιώσεων.

Πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

  • 154.616 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 56,7 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Ιούνιο του 2021.
  • Από το παραπάνω ποσό, τα 47,1 εκατ. ευρώ αφορούν 151.351 φυσικά πρόσωπα και τα 9,6 εκατ. ευρώ αφορούν 3.265 νομικά πρόσωπα.
  • Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση COVID Ιουνίου στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από την προσεχή Δευτέρα, 2 Αυγούστου και έως τις 20 Αυγούστου.
  • 20.660 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Μάιο του 202.
  • Από το παραπάνω ποσό, τα 6,9 εκατ. ευρώ αφορούν 19.801 φυσικά πρόσωπα και τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν 859 νομικά πρόσωπα.
  • 58.000 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καταβάλλει αποζημιώσεις για τη μείωση του μισθώματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Συνεπώς, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 -Ιουνίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 758 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Μείωση ενοικίου: Ανακοινώθηκαν οι πληρωμές για Μάιο και Ιούνιο - Ποιοι οι δικαιούχοι

Φορολογική δήλωση 2021: Όσα ισχύουν για το ενοίκιο κύριας κατοικίας

Σε μισθωμένη κύρια κατοικία διαμένουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας θα πρέπει να δηλωθούν στον πίνακα 5.1. του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης ενώ το ενοίκιο που πλήρωσε ο φορολογούμενος κατά το 2020 θα πρέπει να το δηλώσει μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της κατοικίας στο πίνακα 6.12. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία.

Οι εργαζόμενοι που το 2020 βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα δηλώσουν το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% που κατέβαλαν για την κύρια κατοικία τους.

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να κλικάρετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.13.

Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.13 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα.

φορολογική δήλωση κύρια κατοικία

Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ : θα πρέπει να κλικάρετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη».

Στον πίνακα 6.15 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2020, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5 και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.

Μειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία για αποζημιώσεις ιδιοκτητών - Τα sos που «ξεμπλοκάρουν» τις δηλώσεις

Δεύτερη ευκαιρία έχουν από σήμερα όσοι ιδιοκτήτες για μια σειρά από λόγους δεν «πήγαν ταμείο» για να λάβουν αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια παρελθόντων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιουλίου να υποβάλουν δηλώσεις covid όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημιώσεις:

  • για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021
  • για τις υπεκμισθώσεις που κουρεύτηκαν την περίοδο 2020 - 2021.

Όπως αναφέρεται θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής:

  • τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021, και
  • αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Μεωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαίρια για αποζημιώσεις ιδιοκτητών - Τα sos που «ξεμπλοκάρουν» τις δηλώσεις

Τα SOS

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ σημαντικό οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων:

  • Να μην ξεχάσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.
  • Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share