Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολών συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών

Τι αναφέρει η απόφαση των αρμόδιων υπουργών

30 Ιουλίου 2021 18:43
ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολών συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα, σε άτομα με αναπηρία, που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Ωστόσο έρχονται τεράστιες αλλαγές με τις συντάξεις: Παίρνουν πίσω μέρος από τα αναδρομικά - Ποιες εκκρεμείς θα ζητηθούν.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (30/7), η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση 55268/27-7-2021 των υφυπουργών Εργασίας, Δόμνας-Μαρίας Μιχαηλίδου και Παναγιώτη Τσακλόγλου, παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα, σε άτομα με αναπηρία, που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

ΕΦΚΑ: Παράταση καταβολών συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών

Συντάξεις: Μεγάλες αλλαγές με τις επικουρικές - Τι σημαίνουν για τους συνταξιούχους

Αλλαγές έρχονται και στον «χάρτη» των συντάξεων, με τους συνταξιούχους να βλέπουν αλλαγή στο πλαίσιο των επικουρικών, χάρη στο νέο ταμείο, που σύντομα θα είναι γεγονός, αφού το νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε, με τις εξελίξεις να υπάρχουν και για τα αναδρομικά.

Το νέο πλαίσιο αλλάζει άρδην το σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Το αναδιανεμητικό σύστημα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον, για τους νέους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ένα νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα καταβάλουν οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά θα πηγαίνουν στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους.

Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Ποιους αφορά και τι σημαίνει για την τσέπη τους

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αφορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί). Προαιρετικά εισέρχονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι, μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι ηλικίας έως 35 ετών. Εκτός μένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι σημερινοί ασφαλισμένοι άνω των 35, αλλά και αυτοί που είναι κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το υφιστάμενο. Ειδικότερα, ενώ αυτή τη στιγμή το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο μισθό 1.400 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Ακόμη, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να αγγίξει τα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share