Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: «Έρχονται» αυξήσεις «φωτιά» στους λογαριασμούς της από 1η Αυγούστου

Δυσάρεστες εκπλήξεις γαι χιλιάδες δικαιούχους και στο κοινωνικο τιμολόγιο της ΔΕΗ

29 Ιουλίου 2021 19:59
ΔΕΗ: «Έρχονται» αυξήσεις «φωτιά» στους λογαριασμούς της από 1η Αυγούστου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Από την 1η Αυγούστου, αναμένεται νέα οικονομική επιβάρυνση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης, η ΔΕΗ αντέχει στον ανταγωνισμό των ιδιωτών και μάλιστα αναβαθμίζεται.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρότεινε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αφορούν το 2021.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών και καθορίζονται από τη ΡΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα που χρειάζεται ο Διαχειριστής για τη λειτουργία των γραμμών και σταθμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξάνονται:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.

«Έρχονται» αυξήσεις «φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

  • Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. - 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
  • Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.

Οι χρεώσεις είναι ρυθμιζόμενες και οι καταναλωτές δεν έχουν την ευχέρεια αναζήτησης εναλλακτικών τιμολογίων.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις γαι χιλιάδες δικαιούχους

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις γαι χιλιάδες δικαιούχους! Μέσα στον επόμενο μήνα κλείνει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 και αμέσως μετά ανοίγει η ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ειδικά για το κοινωνικό τιμολόγιο έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους, σε μια στιγμή που οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων έχει ανακοινωθεί η 27η Αυγούστου, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς να υπάρξει παράταση, ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλήξουν όσους λαμβάνουν επιδόματα ή είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς μια σειρά από επιδόματα μπαίνουν σε κίνδυνο. Δηλαδή όσοι είχαν την ελπίδα να γίνουν δικαιούχοι επιδομάτων, καθώς θα δηλώσουν λίγα στη φορολογική δήλωση, θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού θα τους κόψουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών θα ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

Αλλάζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι να προσέξετε

Νέα μέτρα για την ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τι περιλαμβάνουν οι νέες πρωτοβουλίες

Οι νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους προμηθευτών ρεύματος περιλαμβάνουν:

  • Την κατάργηση της πάγιας χρέωσης.
  • Την παροχή και τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες και αναπροσαρμογές ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.
  • Την θέσπιση ορίου 30 % στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.
  • Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή, πριν λήξει το συμβόλαιο.

Αλλάζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι να προσέξετε

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share