Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κατώτατος μισθός: Αποφασίζει η κυβέρνηση για την αύξησή του - Ποια τα σενάρια

Κληρώνει... για το αν θα δούμε περισσότερα στις τσέπες μας

25 Ιουλίου 2021 09:56
Κατώτατος μισθός: Αποφασίζει η κυβέρνηση για την αύξησή του - Ποια τα σενάρια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Την απόφασή της για την αύξηση ή μη του κατώτατου μισθού αναμένεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση, με τον Κωστή Χατζηδάκη να απαντά στο τι ισχύει τη δεδομένη στιγμή, με άπαντες τους εργαζόμενους να ελπίζουν σε ορισμένα παραπάνω χρήματα στις τσέπες τους.

«Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», σημείωσε, ο υπουργός Εργασίας.

Τα επικρατέστερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Αντίστροφη μέτρηση «τρέχει» από σήμερα για την κυβερνητική απόφαση σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη.

Έχει προηγηθεί η διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από σειρά φορέων (ΤτΕ, ΙΟΒΕ, κλπ.) και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και οι προτάσεις της 5μελούς επιτροπής εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα. Το εναλλακτικό σενάριο την άμεση αύξηση του κατά 1% -2%.

Επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η διατήρηση του κατώτατου μισθού μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και η αύξηση του από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Ιουλίου του 2022 και θα αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, από την 1η Αυγούστου του 2022, αφού προηγηθεί νέα διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από φορείς (πχ ΤτΕ, ΙΟΒΕ), κοινωνικούς εταίρους, κρίσιμα Υπουργεία (ΥΠΟΙΚ, Υπ. Εργασίας) και το ΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, τα τρία σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

1. Το πρώτο και βασικό (δηλαδή πιθανότερο) σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα (λόγω της ύφεσης στην οποία περιήλθε πέρσι η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας), δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά), όπως είχε, δηλαδή, διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και εναλλακτική, αλλά με λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης, εισήγηση στο ίδιο τραπέζι. Αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει μία μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 1% 2% από την 1η Αυγούστου του 2021.

2. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει μεν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο υφιστάμενο επίπεδο, αλλά την αύξηση του ( κατά 1% - 2%), αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να μην αιφνιδιάστεί η αγορά καταμεσής της θερινής περιόδου, ειδικά καθώς επανέρχεται η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης "δέλτα” του κορονοϊού.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες και την μετέπειτα αύξηση κατ’ ελάχιστον κατά 1% -2%, αφού, βέβαια, προηγηθεί νέα διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από φορείς (ΤτΕ, ΙΟΒΕ) , τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κλπ.), τα κρίσιμα Υπουργεία και το ΚΕΠΕ στο διάστημα μεταξύ Απριλίου -Ιουλίου του 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share