Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Χρήματα στις τσέπες σας: Πώς θα γλιτώσετε μέχρι και 2.200 από φόρους

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει;

24 Ιουλίου 2021 15:05
Χρήματα στις τσέπες σας: Πώς θα γλιτώσετε μέχρι και 2.200 από φόρους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χρήματα στις τσέπες σας μπορείτε να δείτε χάρη σε απαλλαγές από φόρους, καθώς μπορείτε να εξασφαλίσετε έκπτωση έως και 30% από το φορολογητέο εισόδημα, πραγματοποιώντας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, γι' αυτό σχεδιάζει να δελεάσει τους πολίτες με οικονομικά κίνητρα.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν το χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ αν πληρώνουν συγκεκριμένους επαγγελματίες μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων. Προϋπόθεση είναι να εξαντλούν το ποσό των 5.000 ευρώ.

Επίσης, θα «μετράνε» διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Σε ποια επαγγέλματα προβλέπεται η έκπτωση

Σύμφωνα με τα αναλυτικά περιγραφικά κείμενα των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στο διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση συμφώνησαν να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

Α. Την αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Η λίστα

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

 • Δικηγόροι
 • Αρχιτέκτονες
 • Ιδιωτικοί ερευνητές
 • Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
 • Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 • Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 • Ξυλουργοί
 • Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 • Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
 • Ταξιτζήδες.
 • Αλουμινάδες
 • Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
 • Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Φωτογράφοι.
 • Εργολάβοι σκυροδέματος.

Β. Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας. Το κίνητρο αυτό, όπως αναφέρεται Αυτό το κίνητρο, όπως αναφέρεται στα κείμενα αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών ενώ θα διευκολύνει τους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας να φθάσουν στο απαιτούμενο όριο 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με το κίνητρο που δίνεται εκτιμάται ότι το όφελος που θα έχει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες θα μετράνε διπλά για το όριο του 30% εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα.

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

 • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
 • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
 • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
 • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
 • έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται φέτος επιστροφή φόρου

Σημαντικές ελαφρύνσεις στο φόρο που θα πληρώσουν, μετά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα δουν χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Όπως προκύπτει λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περασμένης χρονιάς οι ευνοημένοι μετρώνται σε πολλές χιλιάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί θα είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα δικαιούνται μεγάλα ποσά επιστροφής φόρων.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου

Στη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2020 θα αποτυπώνεται μια σειρά από αποζημιώσεις που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, λόγω της πανδημίας. Αυτά τα ποσά, ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τις εισοδηματικές ενισχύσεις, που έγιναν φέτος, οι οποίες δεν θα συνυπολογιστούν στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι νέοι κωδικοί

Την ίδια στιγμή, περί το ένα εκατομμύριο μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την κρίση της πανδημίας που ανέστειλαν την εργασία τους, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή έλαβαν μειωμένα ενοίκια θα δουν απαλλαγές από τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Αλλαγές κωδικών θα υπάρχουν τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3 που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Οι νέοι κωδικοί και οι βασικές αλλαγές είναι, Τεκμήρια, Ανακαίνιση ακινήτων, Νέοι μειωμένοι συντελεστές, Επενδυτικοί Άγγελοι, Ηλεκτρικά οχήματα, Μετοχές - stock options, Ακύρωση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, Φορολογική κατοικία, η φορολόγηση των ενοικίων κ.ά.

Δείτε τις οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις μέσα από το σχετικό ρεπορτάζ του OPEN:

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share