Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανατροπή με τον κατώτατο μισθό: Έρχεται αύξηση - Δείτε πόσα θα μπαίνουν στις τσέπες σας

Το αποφασίζει η κυβέρνηση

24 Ιουλίου 2021 10:53
Ανατροπή με τον κατώτατο μισθό: Έρχεται αύξηση - Δείτε πόσα θα μπαίνουν στις τσέπες σας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανατροπή έρχεται με τον κατώτατο μισθό, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να προκρίνει για τον ιδιωτικό τομέα την αύξησή του.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί 2%, ώστε να διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ. Αντίστοιχα αναμένεται να αυξηθεί και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, το οποίο θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να καταβάλλεται υποχρεωτικά μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, με το προηγούμενο επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση το 2022.

Τα παραδείγματα άλλων χωρών

Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%).

Από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατήρησαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55% αντίστοιχα. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σε χώρες που αποφάσισαν γενναιόδωρες ποσοστιαίες αυξήσεις, η ονομαστική αύξηση σπάνια ξεπερνάει το 1 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού στην Πολωνία ανήλθε σε 7,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 1,16 ευρώ. Η αύξηση 4,6% της Κροατίας αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ, ενώ η αύξηση-μαμούθ 16,3% της Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστοιχεί σε μόλις 0,41 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Δύο σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υποβάλει την εισήγησή του προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις. Ως γνωστόν, οι εργοδοτοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα του κατώτατου μισθού επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίσιμη περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα. Τα δυο σενάρια που εξετάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο είναι τα παρακάτω:

1. Οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού (1,5%-2%) με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες ή από τον Ιανουάριο του 2022.

2. Να μείνει στάσιμος μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι στα 650 ευρώ και στα 29,04 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Με την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία, η οποία φέτος διεξήχθη ύστερα από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.

Τονίζεται ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share