Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης - Πότε έρχονται τα «ραβασάκια»

Μια διαφορετική κατάσταση στο εξής για ένα σημαντικό φόρο

23 Ιουλίου 2021 14:00
Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης - Πότε έρχονται τα «ραβασάκια»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να επέλθουν στον ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε κινήσεις, που θα βοηθήσουν σε αποφυγή των επιβαρύνσεων των φορολογουμένων και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών 18μελής ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία αναλαμβάνει την διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Το βασικό ζητούμενο είναι η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για το 55% της επικράτειας της χώρας να μην προκαλέσουν αυξήσεις και στα ποσά του φόρου αυτού που θα κληθούν να καταβάλουν 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για το 2022, καθώς ήδη σε αρκετούς έρχονται αυξήσεις.

Απαιτείται λοιπόν να γίνει παρέμβαση στα κλιμάκια υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ώστε το εύρος κάθε κλιμακίου να αυξηθεί σημαντικά και, ακόμη και μετά από αύξηση των τιμών ζώνης κατά σημαντικά ποσοστά, να μη λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της μετάβασης σε υψηλότερο κλιμάκιο με μεγαλύτερο συντελεστή φόρου.

Παράλληλά, η ομάδα εργασίας θα μελετήσει το κατά πόσον μετά την αναπροσαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αλλά και τις νέες εντάξεις 3.500 περιοχών, υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, αλλά και περιθώρια για να καταργήσει πλήρως τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το 2022 ή σταδιακά σε διάστημα δύο χρόνων.

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου -αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης- συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών οι νέες εντάξεις 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα φέρουν πρόσθετα στα κρατικά ταμεία περί τα 350 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει τις σχετικές αλλαγές.

Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά - Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρο

Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία και θα καθορίζουν τα ποσά που θα αποδώσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Και αν και για όσους κληθούν να πληρώσουν τον φόρο δεν αλλάζει το ποσό που θα καταβάλλουν σε σχέση με πέρυσι, αρκετά νοικοκυριά και επαγγελματίες θα διαπιστώσουν πως είτε «γλιτώνουν» τον μισό ΕΝΦΙΑ, είτε απαλλάσσονται πλήρως της υποχρέωσης.

Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια. Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share