Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

Κατώτατος Μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί - Όλες οι προτάσεις

Από πότε θα δείτε περισσότερα χρήματα στις τσέπες σας;

23 Ιουλίου 2021 12:45
Κατώτατος Μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί - Όλες οι προτάσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα «θρίλερ» επικρατεί εσχάτως με τον κατώτατο μισθό, καθώς συζητείται το θέμα της αύξησής του, αλλά σύμφωνα με την εισήγηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να προτείνει αυτή να γίνει το 2022 και από φέτος να «παγώσει».

Την ίδια ώρα, διχασμένη εμφανίζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με ορισμένα μέλη της να τάσσονται υπέρ του παγώματος και άλλα να εισηγούνται αυξήσεις έως και 4%, με την Ελβετία να μας δείχνει... μια άλλη πραγματικότητα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται την επόμενη εβδομάδα μετά την τελική εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ΚΕΠΕ σημειώνει χαρακτηριστικά πως «την τρέχουσα περίοδο με την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει ενώ η οικονομία ακόμα έχει περιορισμούς στη λειτουργία της και τα μέτρα στήριξης συνεχίζουν να υφίστανται θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει κάποια επιπλέον διαταραχή στην αγορά εργασίας».

Τονίζει παράλληλα πως τόσο το ΚΕΠΕ όσο και τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι οι αποφάσεις που θα αφορούν την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην είναι ξαφνικές και να μην ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων.

Γενικότερα η έγκαιρη αναγγελία τους, καθώς και η ισχύς τους από την αρχή του επόμενου έτους θεωρούνται διεθνώς καλές πρακτικές.

Εφόσον η πρόταση Οδηγίας 18 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνει δεκτή και η ελληνική νομοθεσία εναρμονιστεί σε αυτή ίσως είναι σκόπιμος ένας προγραμματισμός με βάση τον τελικό στόχο και τη μεταβατική περίοδο που θα ορίζεται».

Τα επικρατέστερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Αντίστροφη μέτρηση «τρέχει» από σήμερα για την κυβερνητική απόφαση σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση, μετά από εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη.

Έχει προηγηθεί η διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από σειρά φορέων (ΤτΕ, ΙΟΒΕ, κλπ.) και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και οι προτάσεις της 5μελούς επιτροπής εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και του ΚΕΠΕ.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα. Το εναλλακτικό σενάριο την άμεση αύξηση του κατά 1% -2%.

Επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η διατήρηση του κατώτατου μισθού μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και η αύξηση του από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα έως τις 31 Ιουλίου του 2022 και θα αυξηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, από την 1η Αυγούστου του 2022, αφού προηγηθεί νέα διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από φορείς (πχ ΤτΕ, ΙΟΒΕ), κοινωνικούς εταίρους, κρίσιμα Υπουργεία (ΥΠΟΙΚ, Υπ. Εργασίας) και το ΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, τα τρία σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

1. Το πρώτο και βασικό (δηλαδή πιθανότερο) σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα (λόγω της ύφεσης στην οποία περιήλθε πέρσι η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας), δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά), όπως είχε, δηλαδή, διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και εναλλακτική, αλλά με λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης, εισήγηση στο ίδιο τραπέζι. Αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει μία μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 1% 2% από την 1η Αυγούστου του 2021.

2. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει μεν τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο υφιστάμενο επίπεδο, αλλά την αύξηση του ( κατά 1% - 2%), αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να μην αιφνιδιάστεί η αγορά καταμεσής της θερινής περιόδου, ειδικά καθώς επανέρχεται η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης "δέλτα” του κορονοϊού.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για τους επόμενους 12 μήνες και την μετέπειτα αύξηση κατ’ ελάχιστον κατά 1% -2%, αφού, βέβαια, προηγηθεί νέα διαδικασία κατάθεσης υπομνημάτων από φορείς (ΤτΕ, ΙΟΒΕ) , τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κλπ.), τα κρίσιμα Υπουργεία και το ΚΕΠΕ στο διάστημα μεταξύ Απριλίου -Ιουλίου του 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share