Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Προστασία ευάλωτων νοικοκυριών: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Διαγραφή για όλες τις οφειλές με τη «2η ευκαιρία»

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

22 Ιουλίου 2021 15:31
Προστασία ευάλωτων νοικοκυριών: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Διαγραφή για όλες τις οφειλές με τη «2η ευκαιρία»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και την παροχή 2ης ευκαιρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομιών.

Ο Νόμος, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, περιέχει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα νοικοκυριά, όπως:

  • η ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και
  • η επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε, υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της. Είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete.

Που μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

Προστασία ευάλωτων νοικοκυριών: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Διαγραφή για όλες τις οφειλές με τη «2η ευκαιρία»

Ρύθμιση χρεών: Πως θα εξοφλήσετε τις οφειλές από την πανδημία σε 60-72 δόσεις

Την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 έως 72 μηνιαίες δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση. Η νέα βελτιωμένη ρύθμιση αναμένεται να «κλειδώσει» εντός της εβδομάδας με τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με το υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει θετικά μηνύματα από στελέχη των θεσμών για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κορωνοχρεών.

Μαζί με τη ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή και περισσότερες δόσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν τις 72, θα ανοίξουν ξανά οι πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια της ρύθμισης για τις οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Το νέο πλαίσιο αποπληρωμών των οφειλών των τελευταίων 15 μηνών αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης, όπως η κάλυψη πάγιων δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα.

Με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία αλλά και να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς πληρωμών για τους φορολογουμένους.

Ρύθμιση χρεών: Πως θα εξοφλήσετε τις οφειλές από την πανδημία σε 60-72 δόσεις

Από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους οι πληττόμενοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα 2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
    Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση,
  • παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου, και υπάγονται στις λίστες με τους πληττομένους.
  • Οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share