Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: «Τσουχτερά» πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων - Ποια επαγγέλματα έχουν μπει στο στόχαστρο

Μεγάλη προσοχή για την αποφυγή προστίμων

22 Ιουλίου 2021 09:01
ΑΑΔΕ: «Τσουχτερά» πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων - Ποια επαγγέλματα έχουν μπει στο στόχαστρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόστιμα που φθάνουν έως και 5.000 ευρώ σε περίπτωση που εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις θα επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες όπως συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, φαρμακεία σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους, γραφεία τελετών και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνονται οδηγίες για την επιβολή των ειδικών χρηματικών προστίμων, αντί για «λουκέτο», στις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων στην περίπτωση που εντοπίζεται φοροδιαφυγή.

ΑΑΔΕ: Το ύψος των προστίμων

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόστιμο ξεκινάει από 1.000 έως 2.500 ευρώ εφόσον κατά τη διάρκεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί ή έχουν εκδοθεί ανακριβώς πάνω από 10 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή άλλα παραστατικά πώλησης ή εφόσον η συνολική αξία συναλλαγών που αποκρύπτεται εξαιτίας της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα θα αυξάνονται στα επίπεδα των 2.500 έως 5.000 ευρώ.

ααδε αποδείξεις πρόστιμα

Τα επαγγέλματα που αφορά η απόφαση της ΑΑΔΕ

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση, πρόστιμα αντί για «λουκέτα» σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, αντιμετωπίζουν:

  • Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  • Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  • Κλινικές ή θεραπευτήρια.
  • Οίκοι ευγηρίας.
  • Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
  • Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα - κατοικίες.
  • Κάμπινγκ.
  • Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
  • Λογιστές - φοροτεχνικοί
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
  • Γραφεία τελετών.
  • Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
  • Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
  • Φαρμακεία που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Χαμηλή παραμένει η ροή υποβολής τους - Θα δοθεί παράταση - Οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα του TAXIS βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Μάιο με τους φορολογούμενους να έχουν περιθώριο έως και το τέλος Αυγούστου προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση.

Ωστόσο, η διαδικασία έως τώρα πηγαίνει με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα όσοι γνωρίζουν να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμματων.

Ο ρυθμός υποβολής, που είναι χαμηλότερος από ποτέ, δείχνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για παράταση, ειδικά από την στιγμή που εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τους κωδικούς του Ε1, γιατί δεν έχουν λάβει καμία βεβαίωση για τα ακριβή ποσά που εισέπραξαν ως επίδομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μόλις 1.959.260 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων και ενώ η πρώτη προθεσμία της 27ης Ιουλίου πλησιάζει, ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής την περασμένη εβδομάδα ήταν στη ζώνη των 130.000. Μάλιστα, σχεδόν 6 στα δέκα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δείχνοντας και ποιοι «βιάζονται». Αντίθετα, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 28% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων, με τον έξτρα φόρο στα 337 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές να ανέρχεται στα 611 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Χαμηλή παραμένει η ροή υποβολής τους - Θα δοθεί παράταση - Οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης

Όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

Χρονιά επιδομάτων

Οι φετινές δηλώσεις έχουν αρκετές αλλαγές, κυρίως επειδή θα πρέπει να αποτυπωθούν μια σειρά επιδομάτων και αποζημιώσεων που έφερε η πανδημία. Μεγαλύτερη από αυτές η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης όσων αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Ήδη σταδιακά έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί με τα ποσά από τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να βρίσκουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία.

Τι προβλέπεται για όσους απαλλάσσονται

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

  • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Χαμηλή παραμένει η ροή υποβολής τους - Θα δοθεί παράταση

Οι αλλαγές

Με 9 αλλαγές στους κωδικούς σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την εγκύκλιο με τις οδηγίες συμπλήρωσης της νέας φορολογικής δήλωσης που ανοίγει τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet.

Το νέο Ε1 έχει τις εξής αλλαγές:

Πίνακας 2

Κωδ. 023: Συμπληρώνεται από όσους εξαιρούνται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα.

Νέος Κωδ. 041: Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Πίνακας 3

Νέοι κωδικοί 359-397: Αφορά τα εισοδήματα των αθλητών και προπονητών που αποκτήθηκαν από την 1η/1/2020. Προβλέπει ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος εφαρμόζεται για το εισόδημα που αποκτούν οι αμειβόμενοι αθλητές και οι προπονητές από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, και οι εκπαιδευτές των Διαιτητών Ομαδικών Αθλημάτων από τις Ομοσπονδίες, εφόσον τα ποσά τα οποία λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά για την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους δεν υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εντός του οικείου φορολογικού έτους.

Αν το εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, φορολογείται με φορολογικό συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%) και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Η ρύθμιση αφορά τόσο Έλληνες όσο και ξένους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού, γι’ αυτό και θα προστεθούν καινούργιοι κωδικοί στον πίνακα 4Α στον οποίο και δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Πίνακας 4

Νέοι κωδικοί 437-438: Ενεργοποιείται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με το νόμο τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο φορολογικός συντελεστής κάθε κλιμακίου μειώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότητα αυτήν, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτήν και έως τη συμπλήρωση πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών.

Πίνακας 6

Νέος κωδικός 423-424: Αφορά μετοχές - stock options. Σύμφωνα με το νόμο το εισόδημα που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

Πίνακας 7

Νέος κωδικός 625-627: Δηλώνονται τα ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος για τους λεγόμενους «επενδυτικούς αγγέλους» Ο νόμος ορίσει ότι στην περίπτωση που φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ποσό έως 300.000 ευρώ εκπίπτει το 50% του ποσού της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημά .

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης

Νέος κωδικός 627-628: Δηλώνονται οι δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων και ανακαινίσεων Σύμφωνα με το νόμο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος ανέρχεται κατ’ έτος στο ποσό των 1.600 ευρώ

Νέος κωδικός 629-630: Αφορά τις δωρεές που έγιναν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα βάσει νομοθετικής διάταξης που έχει ψηφιστεί από το 2009. «κατά την περίοδο Διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού και μετά την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στην ΕΒΕ ή στην ΕΛΣ ή στον Οργανισμό από φορολογούμενους λόγω δωρεάς ή χορηγίας σε οποιοδήποτε από τους φορείς αυτούς θα αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημά τους.

Νέος κωδικός 631-631: Αφορά τις κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και υπέρ αυτής, που πραγματοποιούνται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες δαπάνες αφαιρούμενες του συνολικού εισοδήματός τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share