Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Θρίλερ» για τον κατώτατο μισθό: Αποφασίζει η κυβέρνηση για την αύξηση ή το «πάγωμά» του

Τα τελικά σενάρια πριν από το κρίσιμο συμβούλιο

21 Ιουλίου 2021 17:41
«Θρίλερ» για τον κατώτατο μισθό: Αποφασίζει η κυβέρνηση για την αύξηση ή το «πάγωμά» του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί το θέμα του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να καλείται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», να αποφασίσει το αν θα υπάρξει αύξησή του ή όχι.

Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (26/7) στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα υποβάλει την εισήγησή του προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, αν και πριν από λίγο καιρό σκεφτόταν «θερμά» την αύξηση.

Ως γνωστόν, οι εργοδοτοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα του κατώτατου μισθού επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων κατά την κρίσιμη περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Τα δυο σενάρια που εξετάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο είναι τα παρακάτω:

1. Οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού (1,5%-2%) με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία όμως θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες ή από τον Ιανουάριο του 2022.

2. Να μείνει στάσιμος μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι στα 650 ευρώ και στα 29,04 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Με την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία, η οποία φέτος διεξήχθη ύστερα από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας. Τονίζεται ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Τονίζεται ότι:

-Υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι προέχουν η επανεκκίνηση της οικονομίας και η εδραίωση των ρυθμών ανάπτυξης πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητεί να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Οι υποσχέσεις Τσίπρα

Δύο πολύ σημαντικές δεσμεύσεις ανέλαβε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργασία, μετά το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 20%, την επόμενη μέρα της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης, και παράλληλα δεσμεύτηκε για θέσπιση 35ωρου χωρίς μείωση της αμοιβής αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών, οι οποίες όμως σχεδιάζει να μειωθούν.

Οι βασικές εισηγήσεις

  • Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση.
  • Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα.
  • Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
  • Αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40% στην υπεργασία
  • Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
  • Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών, που θα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα
  • Κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη
  • Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης
  • Αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων
  • Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
    Μετατροπή σε αορίστου όσων εργάζονται με μπλοκάκια και με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας.
  • Ρύθμιση τηλεργασίας με ενίσχυση του πλαισίου και σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις.
  • Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
  • Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share