Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Αυτοί δε θα πληρώσουν καθόλου φόρο - Ποιοι θα λάβουν τα «ραβασάκια»

Άλλοι θα χαρούν, άλλοι δε θα γλιτώσουν τη λυπητερή

20 Ιουλίου 2021 19:07
ΕΝΦΙΑ: Αυτοί δε θα πληρώσουν καθόλου φόρο - Ποιοι θα λάβουν τα «ραβασάκια»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η... λυπητερή ώρα του ΕΝΦΙΑ έρχεται, με τα νέα εκκαθαριστικά να έρχονται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και αρκετά νοικοκυριά να φτάνουν σε σημείο να μην πληρώσουν καθόλου φόρο.

Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις για φορο-εκπτώσεις παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που σε άλλους θα έρθει... ο κούκος αηδόνι.

Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και ποιοι μπορούν μισό

Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια. Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Αυτοί που πληρώνουν μεγαλύτερο ή ίδιο ποσό

Μεγαλύτερο φόρο για τα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020:

- Απέκτησαν ακίνητα (κατοικία, οικόπεδο, επαγγελματικό ακίνητο) με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

- Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος πάνω στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

- Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΦΝΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Επίσης πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020 θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share