Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οδεύουν προς παράταση - Πόσες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

20 Ιουλίου 2021 09:13
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οδεύουν προς παράταση - Πόσες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανδημία, οι θερινές διακοπές, αλλά και ο τεράστιος όγκος εργασίας των λογιστών και των φοροτεχνικών έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί έως σήμερα μόλις το 50% των δηλώσεων.

Σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 3,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Δηλαδή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Στη βάση αυτή , είναι δεδομένο ότι μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως το τέλος Ιουλίου δεν υπάρχει χρόνος για την εμπρόθεσμη υποβολή των εν λόγω δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πως σε ημερήσια βάση θα έπρεπε να υποβάλλονται 230.000 δηλώσεις.

Πρέπει να αναφερθεί πως τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και πληρώσουν σε δόσεις το φόρο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε οκτώ δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οδεύουν προς παράταση - Πόσες έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα;

Καθώς, πολλοί όμως δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις έως τις 27 Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει για τις επόμενες 39 ημέρες να υποβάλλονται περίπου 77.000 δηλώσεις. Μπορεί ο στόχος να ακούγεται είναι εφικτός, αλλά η εμπειρία δείχνει πως ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων τον Αύγουστο δεν ξεπερνά ημερησίως τις 35.000 δηλώσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν πιο κοντά την ικανοποίηση του αιτήματος λογιστών και φοροτεχνικών για παράταση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν χωρίς περιπλοκές, καθώς θα συνεπαγόταν πως μερίδια φορολογουμένων θα κατέβαλε στις 30 Σεπτεμβρίου τρεις δόσεις τους φόρου εισοδήματος (Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). Μια ακόμη περιπλοκή έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έπρεπε αναγκαστικά να μετατεθεί. Και αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερες δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet.

Η σχετική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα και πλέον είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Από τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αρχική εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και μετά ή την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ίδια έτη, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Μπορούν επίσης να δουν και να εκτυπώσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.

φορολογικές δηλώσεις τροποποιητική

Τροποποιητική δήλωση

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
  • Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

φορολογικές δηλώσεις εφορία τροποποιητική

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα;

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως. Ειδικότερα δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις τροποποιητικών όπως:

  • Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share