Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή τη Δευτέρα (19/7) και εξελίξεις για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Τι ισχύει για όσους έχουν χρέη στην πανδημία

Ποιους αφορά η νέα καταβολή;

16 Ιουλίου 2021 20:15
Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή τη Δευτέρα (19/7) και εξελίξεις για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Τι ισχύει για όσους έχουν χρέη στην πανδημία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα πληρωμή αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (19/7) από το Υπουργείο Εργασίας για το επίδομα των 534 ευρώ, ύψους 47.2 εκατομμυρίων ευρώ σε 112.203 δικαιούχους.

Οι πληρωμές αφορούν το πρόγραμμα Συν-Εργασία και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου στους εργαζόμενους του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα:

  • 40 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε 84.692 δικαιούχους ως αποζημίωση ειδικού σκοπού (για το μήνα Μάιο) σε εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο τουρισμού, σε συνέχεια υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων
  • 6,4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 25.330 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για τον Ιούνιο
  • 762.694 ευρώ σε 2.181 δικαιούχους για καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021 (μετά την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων)

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη της πανδημίας

Μια μεγάλη ανάσα έρχεται για τους οφειλέτες, είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταίκούρα, να παρουσιάζει σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας από 36 έως 72 δόσεις για φορολογικές οφειλές ύψους 2.26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το ΥΠΟΙΚ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των επιπτώσεών της και να επιταχυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του με σειρά παρεμβάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που υπήρχαν.

Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για μια νέα γενναία ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, σε συμφωνία με τους θεσμούς και η οποία άμεσα θα νομοθετηθεί προσθέτοντας ότι παρέχονται διευκολύνσεις στους οφειλέτες, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση περιλαμβάνει παρεμβάσεις με τις οποίες:

1. Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

2. Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων από τις 24 άτοκες δόσεις σε 36 και από τις 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο στις 72

3. Διευρύνονται οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το skai.gr, στις φορολογικές υποχρεώσεις περιλαμβάνονται ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή 36 δόσεις άτοκα με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καλύπτει το 78% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1. Επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.

2. Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας ή στο Συν-Εργασία

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα και έχουν κάνει δήλωση Covid

4. Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορωνοϊού.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από τη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθούν 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομέννων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share