Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επιτυχία για το ομόλογο ΔΕΗ: Eκλεισε στα 500 εκατ. - Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο

Τεράστια συμφωνία!

15 Ιουλίου 2021 08:58
Επιτυχία για το ομόλογο ΔΕΗ: Eκλεισε στα 500 εκατ. - Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μεγάλη συμμετοχή τόσο ξένων όσο και Ελλήνων επενδυτών έκλεισε σήμερα η νέα έκδοση ομολόγων αειφορίας της ΔΕΗ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τέτοιο, που οδήγησε σε αύξηση του ποσού που άντλησε τελικά η επιχείρηση στα 500 εκατ. ευρώ (από 350 εκατ. που ήταν η αρχική ανακοίνωση) και σε διαμόρφωση του επιτοκίου στο 3,375%. Συγκεκριμένα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψαν κατά 6,5 φορές την αρχική ζήτηση.

«Η επιχείρηση θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο και πιο ακριβό δανεισμό και θα έχει έτσι καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε συνέδριο.

Διαβάστε με την ευκαιρία: ΔΕΗ: Προσοχή στους «υπαλλήλους»! Πώς δρουν οι απατεώνες και σας ληστεύουν; 91 "κανονικές" θέσεις εργασίας

Πηγές της επιχείρησης ανέφεραν ότι η ΔΕΗ είναι η τρίτη επιχείρηση διαχρονικά στην Ελλάδα που εκδίδει 7ετές ομόλογο (οι άλλες δύο είναι ο ΟΤΕ και ο Τιτάνας). Τόνιζαν ακόμη ότι και σε αυτήν την έκδοση, όπως και στο προηγούμενο ομόλογο αειφορίας που εκδόθηκε το Μάρτιο, συμμετείχαν σημαντικοί μεγάλοι ξένοι επενδυτές οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις θα καλύψουν περίπου τα δύο τρίτα του ποσού που αντλεί η ΔΕΗ.

Η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την οποία δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει ότι, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η επιχείρηση θα καταβάλει «πέναλτι» (προσαύξηση 0,5% στο επιτόκιο) στους ομολογιούχους.

Επιτυχία για το ομόλογο ΔΕΗ: Eκλεισε στα 500 εκατ. - Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο

Η ρήτρα που προβλέπει η νέα έκδοση προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 57% στην περίοδο 2019-2023 (η ρήτρα στο προηγούμενο ομόλογα, υπενθυμίζεται, προέβλεπε μείωση 40% για την περίοδο 2019-2022). Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ο οποίος είχε συναφθεί με υψηλότερα επιτόκια.

Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο της ΔΕΗ

Όπως αναφέρει το liberal.gr, κολοσσοί και η «αφρόκρεμα» των ξένων διεθνών θεσμικών επενδυτών συγκαταλέγονται σε όσους επένδυσαν στο 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ. Παλιοί «γνώριμοι» της επιχείρησης, όπως EBRD, Fidelity, Apollo και Blackrock, αλλά και καινούργιοι όπως οι Union Investments, Barings, Aperture, συνθέτουν την ομάδα των real money investors που μπήκαν στο ομόλογο της επιχείρησης με 3,375%.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του χαμηλού επιτοκίου, η ΔΕΗ άντλησε 500 εκατ ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για 350 εκατ.

Δείγμα της ανταπόκρισης είναι ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,5 φορές καθώς οι επενδυτές πρόσφεραν 2,3 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί είναι ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς, για τα οποία, το να δανείσουν μερικές εκατοντάδες στη ΔΕΗ είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Τα ονόματα που συμμετείχαν είναι ενδεικτικά : Αφορούν επενδυτές που είχαν ήδη συμμετάσχει στην προηγούμενη 5ετή έκδοση της ΔΕΗ τον Μάρτιο, όπως οι Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM, Apollo, Butler, Amia, Bluecrest, Pictet, Lazard και EBRD.

Αλλά στους «παλιούς» προστέθηκαν και καινούργιοι, όπως οι Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.

Καθώς η έκθεση ξένων ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στη ΔΕΗ, δημιουργείται ένα «μονοπάτι» για ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε μελλοντικές εξόδους στις αγορές, αφετέρου αποτιμάται και στην μετοχή της, που έκλεισε στα 8,81 ευρώ.

Επιτυχία για το ομόλογο ΔΕΗ: Eκλεισε στα 500 εκατ. - Τα 16 μεγάλα funds που μπήκαν στο ομόλογο

Tα χρήματα που θα αντλήσει η επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της, δηλαδή για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Σήμερα αυτό βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5%. Το τωρινό επιτόκιο του 3,375%, σε συνδυασμό με το 3,875% του Μαρτίου, προφανώς και το κατεβάζει. Ο μέσος όρος από τις παραπάνω εκδόσεις, τη σημερινή και του 5ετούς που είχε εκδώσει τον Μάρτιο, είναι 3,625%. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο αυτός να πέφτει, προκειμένου κάποια στιγμή, μετά από δύο-τρία χρόνια, η επιχείρηση να πετύχει να δανείζεται από τις αγορές με 2,5%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν πάνω από το 70% της έκδοσης.

  • Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.
  • Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις τέτοιων ομολόγων μέσα στον ίδιο χρόνο.
  • Η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).
TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share