Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Nέα ρύθμιση οφειλών: Τα 4 κριτήρια ένταξης - Πότε έρχεται και ποιους αφορά; Καλύπτει χρέη από τον Μάρτιο του 2020

Όλα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

14 Ιουλίου 2021 15:14
Nέα ρύθμιση οφειλών: Τα 4 κριτήρια ένταξης - Πότε έρχεται και ποιους αφορά; Καλύπτει χρέη από τον Μάρτιο του 2020
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τους βασικούς όρους της νέας ρύθμισης οφειλών η οποία, όπως εκτίμησε, οριστικοποιείται αύριο σε συνεννόηση με τους Θεσμούς ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Παράλληλα, νέες οδηγίες για τη δεύτερη ευκαιρία που έχουν οι οφειλέτες της Εφορίας να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων δίνει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ.

Ανέφερε πως θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Επισήμανε επίσης πως θα αφορά χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικά, για το θέμα της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας είπε ότι «έχει τεθεί με τους θεσμούς και ουσιαστικά έχουμε καταλήξει».

Πρόσθεσε πως «αύριο σε επίπεδο επικεφαλής θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα» και θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας το οποίο πλήττεται για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του».

Υπενθύμισε ότι σήμερα ισχύει το σχήμα των 24 - 48 δόσεων αλλά καλύπτει μόνο την πρώτη φάση του κορωνοϊού. «Αυτό που τώρα συζητάμε και ελπίζουμε ρεαλιστικά ότι το αύριο μπορούμε να το λήξουμε θα αφορά στο σύνολο των χρεών της πανδημίας» είπε ο ΥΠΟΙΚ και ανέλυσε τις 4 κατηγορίες επιλέξιμων πολιτών και επιχειρήσεων.

Όπως είπε η νέα ρύθμιση θα αφορά:

  1. Διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.
  2. Εργαζομένους που είναι σε αναστολή καθηκόντων ή στο ΣυνΕργασία
  3. Για ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνει δήλωση Covid
  4. Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορωνοιου.

Επιπλέον ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα

«Εκτιμώ ότι προς τα εκεί θα κινηθούμε» είπε επισημαίνοντας πως δεν μπορεί ακόμη να πει τον ακριβή αριθμό των δόσεων, αλλά «θα είναι πιο πολλές» από τις έως 48 που σήμερα ισχύουν.

Η ελαστικοποίηση του Συμφώνου και το Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε επίσης τα επόμενα βήματα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εξήγησε πως η ρήτρα διαφυγής «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σιγά-σιγά να επανέλθει δημοσιονομική σταθεροποίηση. Θα το πετύχουμε ως το τέλος του χρόνου».

Ανέφερε πως ήδη το θέμα των νέων κανόνων συζητείται και η κουβέντα θα ενταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση δεν υπάρχει κοινή θέση» ανά την ΕΕ εξήγησε. Εκτίμησε πως θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και θα λαμβάνονται υπόψη στο νέο σύστημα και οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει υψηλά πλεονάσματα και το περιθώριο που θα δημιουργηθεί να τροφοδοτήσει νέες ελαφρύνσεις.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως εκκρεμούν 3 σχέδια, της Βουλγαρίας, της Ολλανδίας και της Μάλτας. Για το ελληνικό σχέδιο το οποίο περιέγραψε είπε πως τα χρήματα θα κατανεμηθούν και σε έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή σε όσα δρομολογούνται όπως είναι η ψηφιακή μέριμνα. Αναφέρθηκε επίσης στο Εξοικονομώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα (250 και 500 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα), αλλά και στην ολοκλήρωση του Ε65.

Διευκρινήσεις Χρήστου Σταϊκούρα για τη νέα ρύθμιση οφειλών
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Για τα δάνεια είπε πως το θέμα « θα το συζητήσουμε σε λίγη ώρα με τις τράπεζες και τους φορείς αναφορι8κά με το πως βιώσιμα και υγιή σχέδια θα χρηματοδοτηθούν».

Σε ερώτημα για τροποποιήσεις που έγιναν στο σχέδιο ανάκαμψης είπε πως «το σχέδιο είναι από τα πρώτα που κατατέθηκαν, πήραμε πολύ θετικά σχόλια και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική μεταβολή σε αυτό».

Εκτίμησε πως έως το τέλος του έτος θα μπορέσει να έρθει και η πρώτη δόση η οποία μπορεί να φτάσει τα 3,5 δις ευρώ με στόχο συνολικά το ποσό που θα έρθει το 2021 να φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share