Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βόμβα: Μοντέλο εμβολιασμού και στις συντάξεις! Δεν θα παίρνουν οι ανεμβολίασοι; Πότε θα δοθούν τελικά τα αναδρομικά σε χιλιάδες δικαιούχους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

14 Ιουλίου 2021 08:15
Βόμβα: Μοντέλο εμβολιασμού και στις συντάξεις! Δεν θα παίρνουν οι ανεμβολίασοι;  Πότε θα δοθούν τελικά τα αναδρομικά σε χιλιάδες δικαιούχους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντάξεις: Ένα σχέδιο όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με ραντεβού προχώρα ο e-ΕΦΚΑ αξιοποιώντας μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μοντέλο του εμβολιασμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikaiologitika News», η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικώς με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των ταμείων. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέχρι τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασφαλισμένος θα κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του κανονίζει ραντεβού για το πότε θα λάβει την σύνταξη του. Για παράδειγμα ασφαλισμένος κάνει αίτηση για απονομή σύνταξης συμπληρώνοντας μία αίτηση χωρίς δικαιολογητικά. Στην συνέχεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες το σύστημα ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι σε ένα μήνα ή δύο το πολύ θα του καταβληθεί η σύνταξη του. Έτσι η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με βάση το μοντέλο του εμβολιασμού, δηλαδή με προγραμματισμένο ραντεβού.

Με την ευκαιρία δείτε: Αυξήσεις έως 220 ευρώ και αναδρομικά έως 4.400 ευρώ - Ποιους αφορά και η ημερομηνία ορόσημο

Στόχος είναι έως το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται άμεσα ενώ για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι σταδιακά, εφόσον ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες. Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας.

Βόμβα: Μοντέλο εμβολιασμού και στις συντάξεις!

Σήμερα, εκκρεμούν περίπου 150.000 κύριες συντάξεις και άλλες τόσες περίπου επικουρικές. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Παράλληλα μέσα στον τρέχοντα μήνα στο λεγόμενο "πράσινο κτίριο" του ΕΦΚΑ στην οδό Κηφισίας θα εγκατασταθούν υπάλληλοι από όλα τα τέως ταμεία και θα μεταφερθούν οι φάκελοι των ασφαλισμένων που περιμένουν πάνω από 3-4 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.

Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.

Αναλυτικότερα στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Κηφισίας υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα projects απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτό συγκεντρώνονται σταδιακά οι φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, εκείνες οι περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής (20.000 περίπου περιπτώσεις με 3- 4 χρόνια καθυστέρηση στην απονομή). Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.

Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.

Σύμφωνα με νομικούς οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

  1. Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα,
  2. Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.
  3. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν τελικά τα αναδρομικά σε χιλιάδες δικαιούχους

Για το φθινόπωρο μεταφέρεται η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πάντως κανονικά θα γίνει η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε «παλιούς» συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου.

ότε θα δοθούν τελικά τα αναδρομικά σε χιλιάδες δικαιούχους

Ετσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τις 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι «παλιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα έχουν λογιστική αύξηση. Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανυπολογισμού και των «παλιών» συντάξεων, μειώνεται η αρνητική «προσωπική διαφορά» τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεστεί γρηγορότερα, αφότου (το 2023) «ξεπαγώσουν» οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (το ποσό της προσωπικής διαφοράς αναγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του κάθε συνταξιούχου). Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική «προσωπική διαφορά» θα αποσβεστεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των «παλιών» συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Στο μεταξύ αυξήσεις και αναδρομικά (από τον Οκτώβριο του 2019) θα λάβουν στα τέλη Ιουλίου (από 26 έως 29) οι 60.000 νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο του 2016) που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου, από 26 έως 29 Ιουλίου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι πληρωμές ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον Ν. 4387/2016) και πριν από την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα. Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share