Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στο...Θεό η αμόλυβδη: Ακρίβυνε 20% από την αρχή του έτους

Στα ύψη η αμόλυβδη βενζίνη

13 Ιουλίου 2021 13:57
Στο...Θεό η αμόλυβδη: Ακρίβυνε 20% από την αρχή του έτους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα και δη η αμόλυβδη βενζίνη με το Γιώργο Ασμάτογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, να επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για το ράλι ανόδου

Ο κ. Ασμάτογλου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα όπου και ανέφερε πως έχει διαπιστώσει ότι από την αρχή του έτους έχουμε μια αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης της τάξης του 20%.

«Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Βέβαια είναι δύο δυσανάλογα πράγματα, το διυλισμένο προϊόν και το αδιυίλιστο, καθώς μεταξύ τους υπεισέρχονται πολλές παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή του. Δεν είναι μόνο η ζήτηση αλλά και το γεγονός ότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και αυτό επιδρά στην τελική διαμόρφωση της τιμής του», εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου.

Επιπλέον, ο κ. Ασμάτογλου εξήγησε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις αλλά δεν θα είναι ανάλογες, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις του αργού πετρελαίου είναι πολύ περισσότερες που αυτές που παρουσιάζει το διυλισμένο, το οποίο μπορεί να μην αυξηθεί περισσότερο, γιατί οι αυξήσεις του αργού μπαίνουν μέσα στη τιμή προ φόρων.

Στα 73 δολάρια το βαρέλι

«Έχουμε μεγάλη ανοδική πορεία και ανησυχούμε γιατί είναι σταθερή. Από τα 45-50 δολάρια έχουμε φτάσει στα 73 δολάρια το βαρέλι. Το προϊόν είναι πολύ ακριβό, όταν έχουμε φτάσει σε μια μέση τιμή πανελλαδικά 1,70 το λίτρο. Στην νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλή η τιμή, αλλά αυτό που βοηθά στα νησιά είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που επιστρέφεται στους μόνιμους κατοίκους τους».

Η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου, θα φανεί και στην τσέπη μας εξηγεί ο κ. Ασμάτογλου.

Τέλος, όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι: «Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε σχέση με την τιμή που έκλεισε στα 95 λεπτά. Θεωρώ θα το δούμε πάνω από 1,20 ευρώ».

Το κόλπο για να μην σας κλέψουν ποτέ ξανά στο βενζινάδικο

Οι επιτήδειοι πάντα υπάρχουν και ορισμένοι βενζινοπώλες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Όπως διαβάσαμε πρόσφατα, μια μειοψηφία βενζινοπωλών επεμβαίνει στο λογισμικό των αντλιών με σκοπό να «κερδίσουν» μέχρι και 12 λεπτα το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη από τους οδηγούς. Μάλιστα οι πειραγμένες αντλίες μπορούν να αποδώσουν σε κάποιον κέρδος μέχρι και 18.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, εδώ μπορείτε να δείτε πώς ακριβώς νοθεύουν την βενζίνη.

Η απουσία ελέγχου και η μεγάλη πτώση της ζήτησης λόγω ακρίβειας, βοηθούν τους επιτήδειους με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους οδηγούς από 3,5% έως και 7% επιπλέον από την πραγματική τιμή, οι οποίοι χάνουν -χωρίς να το καταλάβουν- 12 λεπτά το λίτρο.

βενζινάδικο, απάτη

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να βρούμε ποιο βενζινάδικο έχει πειραγμένη αντλία, η οποία συνιστά μια μικρή ταλαιπωρία αλλά είναι ικανή να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Βρίσκετε λοιπόν ένα μπιτόνι με αρίθμηση στο πλάι ή να γνωρίζετε έστω με ακρίβεια την χωρητικότητα του (π.χ 10 lt – 20 lt).

Ζητάτε στο πρατήριο να σας το γεμίσουν για την μηχανή του γκαζόν που υποτίθεται ότι διαθέτετε. Αν ο βενζινάς αρνηθεί συμβαίνουν τα εξής: ή παρασέβεται τους κανόνες ασφαλείας ή κάτι σας κρύβει. Αν δεχτεί να σας το φουλάρει δεν έχετε παρά να διασταυρώσετε το τι γράφει η αντλία με την ποσότητα που πέφτει στο μπιτόνι σας.

Αν η αντλία «κλέβει», σίγουρα θα υπάρξει αναντιστοιχία και με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε αν θα είστε πελάτης ή όχι του κυρίου βενζινά.

Έτσι θα βρείτε την πιο φθηνή βενζίνη! Βήμα προς βήμα η διαδικασία!

Έτσι θα βρείτε την πιο φθηνή βενζίνη! Μετά τις αρνητικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, έπειτα από τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Aramco, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για τις τιμές των καυσίμων, ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Πόσο επηρεάζεται η τιμή του πετρελαίου με αυτά που συμβαίνουν στο Περσικό Κόλπο;

Οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων θα είναι αυξημένοι αυτό το διάστημα, ωστόσο οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν την πιο φθηνή βενζίνη αλλά και κάθε είδος καυσίμου κοντά τους, με τέσσερα μόνο «κλικ», επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο FuelPrices.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.fuelprices.gr/GetGeography, επιλέξτε τον νομό που σας ενδιαφέρει και μετά πατήστε «επόμενο».
  • Επιλέξτε τον δήμο ή τους δήμους που σας ενδιαφέρουν και μετά πατήστε «επόμενο».
  • Επιλέξτε τα Δημοτικά Διαμερίσματα που σας ενδιαφέρουν και μετά πατήστε «επόμενο».
  • Επιλέξτε τον τύπο καυσίμου που σας ενδιαφέρει, κάντε κλικ στο κουτί «Δεν είμαι ρομπότ» και μετά πατήστε «επόμενο».
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share