Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Επίδομα αδείας 2021: Πότε καταβάλλεται στους εργαζομένους

Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

12 Ιουλίου 2021 08:31
Επίδομα αδείας 2021: Πότε καταβάλλεται στους εργαζομένους

Με την έναρξη της καλοκαιρινής άδειας καταβάλλεται από την επιχείρηση το επίδομα αδείας.Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση μαζί με τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και τις προσαυξήσεις.

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, οι άδειες θα μπορούν πλέον να χορηγούνται έως τις 31 Μαρτίου του επόμενους έτους.

επίδομα άδειας 2021

Προστάτες ανήλικων τέκνων

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι προστάτες παιδιών, έως και 16 ετών, ή προστάτες ανηλίκων –και πάλι έως 16 ετών– με αναπηρία, τότε ο εργοδότης οφείλει δια νόμου να λάβει στα υπόψη του το γεγονός και να το σεβαστεί κατά τη λήψη αποφάσεων.

Οι αποδοχές

Στις αποδοχές των εργαζομένων που αιτούνται αδείας συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις. Δικαιούνται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

επίδομα αδείας 2021 πλήρωμή

Υπολογισμός αδείας

Για τον υπολογισμό της ετήσιας άδειας ορίζεται ως βάση το ημερολογιακό έτος.

Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον χρόνο απασχόλησης. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται βάσει 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται επί πέντε μέρες την εβδομάδα και 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα.
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών επί πενθήμερης απασχόλησης και 25 ημερών επί εξαήμερης απασχόλησης.
Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες για εξαήμερη.
Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα.
Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share