Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο αλλά οι αιτήσεις προχωρούν... με ρυθμούς χελώνας

Ποιοι θα πάρετε επιστροφή φόρου;

11 Ιουλίου 2021 10:23
Φορολογικές δηλώσεις: Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο αλλά οι αιτήσεις προχωρούν... με ρυθμούς χελώνας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα θα είναι φέτος τα νέα για πολλούς συμπολίτες μας στις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες δε θα πληρώσουν φόρο, με 1.5 εκατ. εξ αυτών να παίρνουν και επιστροφή.

Μετά την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων και την ανάρτηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας το 2020 στο Τaxisnet, το σύνολο των σχετικών στοιχείων έχει προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα η υποβολή δηλώσεων να αυξάνεται καθημερινά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν εκκαθαριστεί 1.858.338 φορολογικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η υποβολή των φετινών δηλώσεων χωρίς να δοθεί παράταση.

Όπως εκτιμάται από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, φέτος οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τα μηδενικά εκκαθαριστικά θα φτάσουν ή και θα υπερβούν τα 5 εκατομμύρια, από 4.573.617 πέρυσι.

Από την επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο σύνολο των εκκαθαριστικών, πιστωτικά είναι τα 427.153 που αντιστοιχούν στο 16,86%, ενώ τα μηδενικά ανέρχονται σε 1.378.637, ήτοι το 54,41%. Συνολικά, το 71,27% των φορολογουμένων θα έχει μηδενικό εκκαθαριστικό ή επιστροφή φόρου.

Η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα δουν στους λογαριασμούς τους επιστροφή φόρου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις αναστολές εργασίας κατά το 2020 αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερες δαπάνες για τις επιστροφές φόρου, καθώς υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, από 382 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι.

Πολύ αργά οι δηλώσεις, δύσκολο να δοθεί παράταση

Περίπου ενάμιση μήνα έχουν ως χρονικό περιθώριο οι φορολογούμενοι πολίτες για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη ο αριθμός αυτών που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία είναι ακόμη πολύ μικρός σχετικά με το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν δήλωση φέτος.

Λιγότεροι από 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει δήλωση μέχρι σήμερα(πέρυσι είχαμε 3,5 εκατομμύρια τέτοια εποχή), επί συνόλω 6,5 εκατομμυρίων.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, δείχνει να μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.

Κατά πληροφορίες, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση πέραν από τις 27 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου για όσους θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου.

Όπως τονίζουν πηγές της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 27 Αυγούστου είναι σημαντική και για τον εξής λόγο:

-Για να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος. Αν η προθεσμία παραταθεί, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αργότερα και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί σε λιγότερες δόσεις από τις προβλεπόμενες.

Μετά, μάλιστα, και την επίλυση από το υπουργείο Εργασίας του θέματος με την αποστολή του αρχείου με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε αναστολή, το σύνολο των σχετικών στοιχείων έχει αναρτηθεί και προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ. Και πλέον θα αυξάνεται καθημερινά ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share