Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Βόμβα» από τον ΟΑΕΔ: Τεράστιες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι επηρεάζονται

Οι νέες θέσεις εργασίας που φέρνει ο οργανισμός

10 Ιουλίου 2021 09:35
«Βόμβα» από τον ΟΑΕΔ: Τεράστιες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι επηρεάζονται
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στο επίδομα ανεργίας ο ΟΑΕΔ, με την πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη να φέρνει διαφοροποιήσεις ακόμη και στο μηχανισμό υπολογισμού του, επηρεάζοντας φυσικά κάθε δικαιούχο.Τα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Ειδικότερα, από τους Σοφούς της Επιτροπής Πισσαρίδη προτείνεται το ύψος του επιδόματος να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης, τη στιγμή που εξαγγέλθηκε πρόγραμμα με αρκετά καλή αποζημίωση για τους ανέργους.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως 6 μήνες επιπλέον το επίδομα ανεργίας στο ύψος των 400 ευρώ όπως περίπου ισχύει σήμερα.

Τι αναφέρει η πρόταση Πισσαρίδη

Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εργασίας καθώς δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και κινητοποιεί άμεσα τον άνεργο ώστε να μην περάσει στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του χρόνου, καθώς το σχέδιο προβλέπει:

  • Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κατ αρχήν πιλοτικά από τις αρχές του 2022, θα δοκιμαστεί και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε οριζόντια εφαρμογή
  • Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανέργων με ειδικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια.

Παράλληλα σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ μικτά προγράμματα απασχόλησης που θα συνδυάζουν επιδότηση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση με στόχο να «τρέξουν» στην αγορά για την ανάσχεση της ανεργίας, μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα.

Το νέο πρόγραμμα για άνεργους επιστήμονες

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», έχουν αναλάβει ως δικαιούχοι την υλοποίηση της Πράξης «Αναβάθμιση των προσόντων και κτήση νέων δεξιοτήτων ανέργων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών και σχολών πληροφορικής στους τομείς των ΤΠΕ της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, από τις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης» με Κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033816.

Μέσω της υλοποίησης της Πράξης επιδιώκεται η προετοιμασία 260 ανέργων και μακροχρόνια ανέργων επιστημόνων, αποφοίτων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών και σχολών πληροφορικής, που κατοικούν στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων.

Η περιοχή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει:

  • το σύνολο της έκτασης των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά
    τη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη
    τη ΔΚ Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.

Οι ωφελούμενοι θα εκπαιδευθούν σε αντικείμενα σε βιώσιμους τομείς όπως αυτοί των ΤΠΕ, της Ποιότητας και των Τεχνικών Έργων. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν δράσεις συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, εξειδικευμένης κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής μικρής επιχειρηματικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι, δυνητικά ωφελούμενοι, άνεργοι που κατοικούν στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους έως τις 20/08/2021 και ώρα 24.00.

Στο πλαίσιο της Πράξης θα υλοποιηθούν επτά προγράμματα κατάρτισης στα οποία θα συμμετέχουν 260 ωφελούμενοι, χωρισμένοι σε 11 τμήματα.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5 €) μικτά ανά ώρα κατάρτισης συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 360 ωρών (170 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 190 ώρες πρακτικής άσκησης).

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ στα πλαίσια του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των Ενεργειών Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης θα εφαρμοστούν τα μέτρα και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 που θα βρίσκονται σε ισχύ κατά τον χρόνο υλοποίησης των αντίστοιχων ενεργειών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τους δικαιούχους, το πλήρες πρόγραμμα και την αίτηση που πρέπει να υποβάλλεται στον εξής σύνδεσμο: https://edu.teetkm.sepve.org/.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share