Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δεν θα δοθεί παράταση - Οι 4 τρόποι για να πληρώσετε τον φόρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

9 Ιουλίου 2021 08:02
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δεν θα δοθεί παράταση - Οι 4 τρόποι για να πληρώσετε τον φόρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάτι λιγότερες από 40 ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη ο αριθμός αυτών που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία είναι ακόμη πολύ μικρός σχετικά με το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν δήλωση εφέτος.

Πιο συγκεκριμένα κάτι λιγότερο από 1,8 εκατ. φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει δήλωση, επί συνόλω 6,5 εκατ. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχει ανέβει αισθητά ο αριθμός των αυτών που σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση πέραν από τις 27 Αυγούστου. Και αυτό διότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει το δρόμο για να «τρέξει» η διαδικασία της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς για να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος.

Φορολογικές δηλώσεις 2021

Στην περίπτωση λοιπόν που το υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί να δώσει παράταση, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αργότερα και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί σε λιγότερες δόσεις από τις προβλεπόμενες.

Να σημειωθεί ότι με βάση την νομοθεσία η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου για όσους θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα... έχουν χάσει όλοι για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή - Ποιοι θα έχουν έκπτωση

Πανικός έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι που βρίσκονταν σε αναστολή το 2020 και όχι μόνο... τα έχουν χάσει εξαιτίας ενός προβλήματος στο Taxisnet, με τις βεβαιώσεις αποδοχών να μην έχουν αναρτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και άμεσα θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι οποίες βρίσκονται αρκετά πίσω ως προς την υποβολή τους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για κάποιους μήνες ή 534 ευρώ για κάποιους άλλους που δόθηκε το 2020 είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιοι κλάδοι θα λάβουν έκπτωση

Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, θα έχουν οι φορολογούμενοι από το 2021 έως και το 2025.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον απολογισμό διετίας και τις μεταρρυθμιστικές δράσεις που προετοιμάζονται,που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όπου αναφέρεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Eπίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Ακόμα έρχονται παρεμβάσεις για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, «που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας»

Επιπλέον, προωθείται η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share