Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Ποιες ειδικότητες θα αφορά

Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους

8 Ιουλίου 2021 14:41
Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Ποιες ειδικότητες θα αφορά
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στους αναισθησιολόγους του ΕΣΥ, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, δείτε ένα πρόγραμμα για ανέργους με επίδομα 1.800 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, μα βάση την εν λόγω τροπολογία, το έκτακτο επίδομα θα χορηγείται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και θα είναι αφορολόγητο, ενώ δεν πρόκειται να υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 8 της τροπολογίας με τίτλο: «Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας», προβλέπονται τα εξής:

  1. Στους ιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας που διορίζονται σε θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ανεξαρτήτως βαθμού, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται και στους ήδη υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, αντί της ήδη χορηγούμενης προσαύξησης του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α’ 73).
  2. Στους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του κάθε έτους ειδίκευσης στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας.
  3. Το επίδομα των παρ. 1 και 2 χορηγείται έως τις 31.12.2022, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Επίδομα στέγασης και θέρμανσης...τέλος! Ποιοι χάνουν έως 3.000 ευρώ το χρόνο; Μήπως δικαιούστε αυτά τα 2 βοηθήματα και δεν το γνωρίζετε

Επίδομα στέγασης και θέρμανσης...τέλος! «Βόμβα» μεγατόνων με την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών. Η παροχή των επιδομάτων έχει περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν δικό τους ακίνητο να τεθούν εκτός, ακόμα και αν το σπίτι είναι μικρό ή παλιό.

Τον κίνδυνο να χάσουν επιδόματα το ύψος των οποίων φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι. Αιτία, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ενεργοποίηση των νέων τιμών από την 1/1/2022.

Τα επίδομα στέγασης και θέρμανσης, έχουν περιουσιακά κριτήρια. Αν από την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο του δικαιούχου, παρατηρηθεί υπέρβαση του ορίου, τότε το σύστημα θα κόψει αυτόματα το επίδομα.

Το θέμα απασχολεί ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάτι που σημαίνει ότι τα κριτήρια θα μπουν στο «μικροσκόπιο».

Στο επίδομα ενοικίου, (ή στέγασης όπως λέγεται) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Ως αξία λαμβάνεται υπόψη αυτή που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ. Από την επόμενη χρονιά, θα ληφθεί υπόψη η «επικαιροποιημένη» τιμή ζώνης και η επικαιροποιημένη αξία φορολόγησης των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει κίνδυνος απώλειας για όσους έχουν αύξηση στην αξία της περιουσίας τους. Μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα αν διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το επίδομα στέγασης αναγράφοντας την καινούργια αξία της περιουσίας σας (σ.σ αν έχετε εντοπίσει την αύξηση της τιμής ζώνης μπορείτε κατά προσέγγιση να κάνετε έναν πολλαπλασιασμό και να υπολογίσετε την καινούργια αξία του ακινήτου).

Εκτός από το επίδομα ενοικίου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας και του επιδόματος θέρμανσης.

«Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες» αναφέρει η σχετική απόφαση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το ισχύον καθεστώς, ένας εργένης με ένα διαμέρισμα αξίας 115.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα και το επίδομα ενοικίου (καθώς δεν πιάνει το όριο των 120.000 ευρώ) και το επίδομα θέρμανσης (καθώς είναι κάτω από τα 130.000 ευρώ). Με μια ανατίμηση 20% στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό του (σ.σ η οποία είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε χιλιάδες τέτοιες ζώνες) θα του στερήσει και τα δύο επιδόματα.

Προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια δικαιούχων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα περιουσιακά κριτήρια και στα συγκεκριμένα επιδόματα και γενικώς σε όλες τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζονται από την αξία της περιουσίας. Από τον συνδυασμό των νέων κριτηρίων και των νέων αξιών θα φανεί ποιοι τελικώς θα βγουν χαμένοι.

Επίδομα θέρμανσης

Επιδόματα: Μήπως δικαιούστε αυτά τα 2 βοηθήματα και δεν το γνωρίζετε;

Ακόμη δυο επιδόματα χορηγεί ο ΟΕΑΔ τα οποία αφορούν χιλιάδες δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού, τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζουν αρκετοί!

Ειδικότερα πρόκειται για το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων και επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι δύο παροχές που παρότι απευθύνονται σε πολλούς δικαιούχους παραμένουν στην «αφάνεια».

Το ειδικό βοήθημα απευθύνεται σε εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης. Παράλληλα, στις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του περιλαμβάνεται η ανεργία για τρεις μήνες και η πραγματοποίηση στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα έως και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 12.325,75 ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share