Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

Εργασία και ε(υ)φορία: Πόσες ημέρες πρέπει να δουλεύουμε για να πληρώσουμε φόρους;

Ποια είναι η ημέρα φορολογικής ελευθερίας μας για το 2021;

7 Ιουλίου 2021 10:07
Εργασία και ε(υ)φορία: Πόσες ημέρες πρέπει να δουλεύουμε για να πληρώσουμε φόρους;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) οι Έλληνες χρειάζεται να εργάζονται τις μισές μέρες του χρόνου για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δις. ευρώ που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες. Παράλληλα, για εργασιακό εκφοβισμό καταγγέλλουν τον Μπιλ Γκέιτς.

Τις 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΚΕΦίΜ, για το 2021 η ημέρα φορολογικής ελευθερίας είναι η 29η Ιουνίου, οπότε από εδώ και μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους δεδομένου ότι μέχρι τον Ιούνιο δούλευαν για την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Μόνο για την πληρωμή των έμμεσων φόρων απαιτούνται 75 ημέρες δουλειάς, των ασφαλιστικών εισφορών 60 ημέρες εργασίας, των άμεσων φόρων 43 ημέρες και μία ημέρα για την κάλυψη των φόρων κεφαλαίου.

Για το 2021 η ημέρα φορολογικής ελευθερίας είναι η 29η Ιουνίου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Οι Έλληνες χρειάζεται να δουλεύουν 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 είναι η 29η Ιουνίου.
  • Από τις 147 ημέρες εργασίας που έπρεπε να εργαστεί το 2009 ο μέσος Έλληνας για να πληρώσει φόρους και εισφορές, το 2018 ο αριθμός των ημερών που έπρεπε να εργαστεί αυξήθηκε σε186, μειώθηκε σε 175 το 2020 για να διαμορφωθεί σε 179 το 2021. Η μείωση αυτή οφείλεται στη χαμηλή είσπραξη φορολογικών εσόδων και όχι στον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Τα συνεχόμενα lockdown μείωσαν τα φορολογικά έσοδα, ενώ αυξήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα αν συμπεριληφθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2021 να προβλέπεται το έτος με τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος (221) μετά το 2013.
  • Την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές. Το διάστημα 2019-2020 καταγράφεται η πρώτη σημαντική πτώση της τελευταίας εικοσαετίας, κατά 11 ημέρες και το 2021 αύξηση τεσσάρων ημερών.
    Τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 αναμένεται να ανέλθουν στα 71,9 δις. ευρώ από τα οποία 30,2 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, 17,4 δις από άμεσους φόρους, 24 δις από ασφαλιστικές εισφορές και 214 εκ. από φόρους επί του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα το καθαρό εθνικό εισόδημα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 147,2 δις. ευρώ
  • Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. αναγκών καθώς ανέρχεται σε 71,9 δις ευρώ έναντι και 44,4 δις ευρώ που ήταν το 2019 η συνολική δαπάνη για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η Ελλάδα, καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και το χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών (3,6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο). Πιο συγκεκριμένα καταλαμβάνει την 24η θέση από τις 26 χώρες του δείγματος στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Μαζί με την Ελλάδα στην ομάδα με τον χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία και η Ιταλία. Στις χώρες με τον υψηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τις λιγότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Ιρλανδία και η Λιθουανία.

Εργασία και ε(υ)φορία: Πόσες ημέρες πρέπει να δουλεύουμε για να πληρώσουμε φόρους;

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021

«Παρά την πανδημία, η Κυβέρνησή μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνει να είμαστε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 180 ημερών, όριο το οποίο οι Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσαν κάθε χρόνο. Η μικρή άνοδος, από τις 175 στις 179 ημέρες οφείλεται στα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα του 2020 λόγω της πανδημίας και, το κυριότερο, στο μικρότερο ΑΕΠ, άρα σε μικρότερο παρονομαστή. Στην πραγματικότητα, με το ΑΕΠ του 2019, θα ήμασταν ήδη πολύ καλύτερα. Την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε.» δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

“Τα διαχρονικά δεδομένα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας αναδεικνύουν δύο σημαντικά συμπεράσματα: αφενός, την εκτίναξη του φορολογικού βάρους που επωμίστηκαν πολίτες και επιχειρήσεις κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών εκείνης της περιόδου, και αφετέρου την συγκράτηση αυτής της επικίνδυνης τάσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους

Βεβαίως, όπως καταδεικνύει ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται στη μεθοδολογία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών. Άλλωστε, όπως επανειλημμένα και οδυνηρά έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή, το κόστος που εντέλει θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες θα είναι δυσβάσταχτο.” δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας σχολιάζοντας τα φετινά πορίσματα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share