Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς να υπολογίσετε την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας - Οι πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής (photo-video)

Έως και 10.700 ευρώ το τετραγωνικό

4 Ιουλίου 2021 08:07
Πώς να υπολογίσετε την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας - Οι πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για πρώτη φορά οι πολίτες πλέον έχουν την δυνατότητα να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους, την οποία μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα www.gov.gr. Ενώ, αυξήσεις φωτιά έρχονται σε ΕΝΦΙΑ και λογαριασμούς ρεύματος για 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πρόκειται για μία εύχρηστη και χρήσιμη εφαρμογή για όσους θέλουν να δουν την αξία του ακινήτου τους. Μέσω αυτής της νέας δυνατότητας μπορούν να δουν τα ακίνητα άλλων ανθρώπων και άλλων περιοχών, καθώς και μπορούν να δουν και τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

Ακίνητα: Οι πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής

Ακίνητα: Οι πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, ενώ διαβάστε παρακάτω και τι αλλάζει για ΕΝΦΙΑ. Διάσχιση τιμών παρατηρείται σε κατοικίες 10ετίας, με οικονομικές και ακριβές περιοχές αλλά και μεσαίες, με χαμηλή όμως διαθεσιμότητα. Ενώ, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς αγορά και ενοικίαση σε όλη τη χώρα τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, αλλά και το 2019, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» καταγράφονται οικονομικές τιμές σε περιοχές όπως ο Εύοσμος Θεσσαλονίκης, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Νίκαια, τα Καμίνια, τα Μανιάτικα του Πειραιά, ο Σταθμός Λαρίσης, η Πλατεία Αττικής, ο Ταύρος, τα Σεπόλια.

Σε σχετικά καλές τιμές, διατίθενται σπίτια στο Λαύριο και το Μαρκόπουλο, ενώ για... γερά πορτοφόλια είναι περιοχές όπως το Κουκάκι, ο Άλιμος, η Βούλα, η Κηφισιά και τα Βριλήσσια. Καινούρια ακίνητα στη μεσαία κατηγορία τιμών που κυμαίνονται από 2.000 έως και 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να βρει κανείς στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Νέο Φάληρο, Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, Δάφνη, Βύρωνα, Υμηττό, Αργυρούπολη, Ηράκλειο. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα.

Χάρτης τιμών των ακινήτων

Με βάση το ρεπορτάζ από «Τα Νέα», η μικρή διαθεσιμότητα νεόδμητων σπιτιών ακινήτων εκτιμάται πως είναι και αυτή που κρατάει και τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία είναι από το Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates.

Airbnb: Στα ύψη η ζήτηση μετά τα lockdown – Νέες περιοχές στο «χάρτη»

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη βρίσκει κανείς σπίτι για μακροχρόνια ενοικίαση εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, καθώς μετά τα lockdown καταγράφεται τεράστια ζήτηση για κατοικίες που διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα – και συνολικά στην Ευρώπη - ενώ αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στα ταξίδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από «Τα Νέα» παρατηρείται αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλαδας επισημαίνοντας οτι η τάση που υπάρχει είναι η εμπορική εκμετάλλευση κατοικιών σε παραθαλάσσιους προορισμούς ακόμα και σε μέρη που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας (πχ διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου).

Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί δελέζονται από τα έσοδα που μπορεί να έχουν, εάν διαθέσουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share