Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Ποιοι λογαριασμοί και πότε θα «ξεφουσκώσουν» κατά 30% - Αναλυτικά παραδείγματα

Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο

30 Ιουνίου 2021 15:39
ΔΕΗ: Ποιοι λογαριασμοί και πότε θα «ξεφουσκώσουν» κατά 30% - Αναλυτικά παραδείγματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Έκπτωση της τάξεως του 30% θα έχουν τα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2-3 ευρώ πιο… τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2.

Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, σε συνδυασμό με την έκπτωση 30%, οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Η έκπτωση 30%, δηλαδή η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας που αποφασίστηκε, αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στα βασικά τους οικιακά προγράμματα ρήτρες που συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενεργοποιημένες λόγω των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις εγχώριες αγορές περίπου από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Έκπτωση 30% από τη ΔΕΗ

Παραδείγματα

  • Για οικιακό πελάτη: Aν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν φέτος γύρω στα 65 Euro/MWh (σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8 Euro/MWh), η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από τη μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3 Euro/MWh σε σχέση με 3,5 Euro μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CO2 από Ιανουάριο 2021 ως Ιούνιο 2021).
  • Αντίστοιχα για επαγγελματικό πελάτη: Aν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν ακόμα και γύρω στα 70 Euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ρήτρα και την ανακοινωμένη έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021 (συγκεκριμένα περίπου 5,2 Euro/MWh σε σχέση με 5,5 Euro επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο 2021).

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας.

Από πότε ισχύει

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 05.08.2021. Η όποια πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα.

Αν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.

Πού εφαρμόζεται

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας εφαρμόζεται στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών (ΦΟΠ), καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.

ΔΕΗ -Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο;

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τη RWE Renewables για την «πράσινη» σύμπραξή τους στις ΑΠΕ, ώστε το φθινόπωρο να συσταθεί το κοινό εταιρικό σχήμα και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων, από το χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες στο Joint Venture.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables αντίστοιχα, επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%, με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW.

ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Με έναρξη ανάπτυξης του πρώτου «κύματος» πάρκων το πρώτο μισό του 2022, η ανάπτυξη του συνόλου του κοινού χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share