Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Φορολοταρία Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ!

Δείτε αν έχετε κερδίσει!

30 Ιουνίου 2021 13:33
Φορολοταρία Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/06 η 53η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Μαΐου 2021.

Από την κλήρωση που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναδείχθηκαν 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ.

Φορολοταρία Μαΐου

Γέφυρα 2: Πληρώνονται σήμερα 10.000 επιχειρήσεις - Ποιοι την δικαιούνται

Περίπου 10.000 επιχειρήσεις θα λάβουν σήμερα τις πρώτες επιδοτήσεις για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Γέφυρα 2” που “τρέχει” η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οι πρώτες εγκρίσεις αφορούν επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα έως τις 31 Μαΐου και πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους. Όσοι έλαβαν έγκριση θα πάρουν αναδρομικά και την δόση Μαΐου μαζί με την επιδότηση του Ιουνίου. Τα ποσά των ενισχύσεων αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 € το μήνα και η επιδότηση των επιχειρηματικών δάνειων θα αφορά διάστημα οκτώ μηνών.

Γέφυρα 2: Ποιοι την δικαιούνται

Η πρώτη πληρωμή του “Γεφυρα 2” αφορά – κυρίως- τα ενήμερα δάνεια που εγκρίθηκαν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει οτι ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, η διαδικασία των εγκρίσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάθε δάνειο που ρυθμίζεται και εγκρίνεται θα επιδοτείται αναδρομικά για τις δόσεις που δικαιούται από τον Μάιο. Επιπλέον, οι δικαιούχοι επιχειρηματίες μπορούν να διεκδικήσουν από τις τράπεζες διευκολύνσεις που φτάνουν μέχρι και σε «κούρεμα» χρέους. Ειδικότερα:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου οι τράπεζες πρέπει:

 1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση) και

  2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
  - μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
  - διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
  - διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
  - επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

  3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Γέφυρα 2: Πληρώνοται σήμερα 10.000 επιχειρήσεις - Ποιοι την δικαιούνται

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες πρέπει:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Γέφυρα 2: Πληρώνοται σήμερα 10.000 επιχειρήσεις

Η συνεισφορά του Δημοσίου στα εγκεκριμένα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνεται ως εξής:

 • Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
 • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνει στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Γέφυρα 2: Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ειδικότερα επιδότηση δόσεων δανείων για οκτώ μήνες προβλέπει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το ύψος της επιδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το αν τα δάνεια που έχει λάβει η επιχείρηση είναι σε καθυστέρηση ή όχι.

Τα ποσά για κάθε επιχείρηση από το «Γέφυρα 2» κυμαίνονται από 600 έως 50.000 ευρώ ενώ η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης περιόδου.

Για τις επιχειρήσεις με δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα υποχωρεί έως το 60%. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη αυτών των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» είναι οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με τις τράπεζες και να την τηρήσουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης επιδότησης, αλλά για 18 συνεχόμενους μήνες. Για επιχειρήσεις που είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η παρακολούθηση θα ισχύει για 12 μήνες.

Τεράστια επιδότηση,

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κριτήρια ένταξης αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάρτιο, καθώς στόχος είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάιο και να «τρέξει» μέχρι τέλος του 2021. Η κρατική επιδότηση αναμένεται να καλύψει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ως δικαιούχοι:

 • Ενεργά νομικά πρόσωπα που συνιστούν μικρή, πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση δηλαδή απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
 • Φυσικά πρόσωπα που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες.

Προϋπόθεση είναι να αποδεικνύεται η μείωση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share