Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Ποια κατάρρευση; Το «κόλπο» για να κρατά τους πελάτες - Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών - 700-800 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας

29 Ιουνίου 2021 22:47
ΔΕΗ: Ποια κατάρρευση; Το «κόλπο» για να κρατά τους πελάτες - Τι ετοιμάζει από το φθινόπωρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Αντέχει στον ανταγωνισμό των ιδιωτών και μάλιστα αναβαθμίζεται. Η ευχάριστη είδηση για τη Δημόσια Επιχείρηση που κανείς δεν περίμενε. Πώς καταφέρνει να κρατά τους πελάτες παρά τις πιέσεις. Ενώ έρχονται αυξήσεις από τη ΔΕΗ, πάνω από 15% από την 1η Αυγούστου.

H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική. Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Οι αναλυτές του οίκου κάνουν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των €886 εκατ. το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το €1 δισ. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.

Η Standard & Poor’s αναφέρει πως η ΔΕΗ επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και τη σταθεροποίηση στις ταμειακές ροές. Χαρακτηρίζει μάλιστα, αξιοσημείωτη τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων λόγω του μετασχηματισμού στο μίγμα παραγωγής και της στροφής στις ΑΠΕ.

Ο διεθνής οίκος βλέπει βελτίωση στη διαχείριση των εισπράξεων, αλλά και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν στην έκθεση ότι έχουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη και την καλή απόδοση των ESG κριτηρίων, όπως η μείωση των εκπομπών CO2, η στρατηγική, η υλοποίησή της και ο έλεγχος.

 Το «κόλπο» της ΔΕΗ για να κρατά τους πελάτες

Η Standard & Poor’s κάνει λόγο για περαιτέρω αναβάθμιση της ΔΕΗ σε ΒΒ+ σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και εάν συνεχιστεί η σταθερή εφαρμογή του μετασχηματισμού της εταιρείας.

ΔΕΗ: Δείτε τι κάνει για να κρατήσει τους πελάτες

Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο κίνδυνος για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, αναλύοντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις της που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Mιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά «απτά αποτελέσματα» του μετασχηματισμού, όπως το ύψος του επαναλαμβανόμενου EBITDA, «το οποίο ήρθε για να μείνει» όπως είπε συγκεκριμένα, ο εξορθολογισμός των τιμολογίων προμήθειας, η εφαρμογή μίας νέας βελτιωμένης πιστωτικής πολιτικής για τους πελάτες, αλλά και η άρση όλων των ρυθμιστικών κανονισμών που περιόριζαν ίσως την κερδοφορία της επιχείρησης.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το target model και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής υποστηρίζουν το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έτοιμη το φθινόπωρο η κοινοπραξία με την RWE

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τη RWE Renewables για την «πράσινη» σύμπραξή τους στις ΑΠΕ, ώστε το φθινόπωρο να συσταθεί το κοινό εταιρικό σχήμα και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων, από το χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες στο Joint Venture.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables αντίστοιχα, επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%, με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW.

ΔΕΗ: Έρχεται έκπτωση 30% στα τιμολόγια

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Με έναρξη ανάπτυξης του πρώτου «κύματος» πάρκων το πρώτο μισό του 2022, η ανάπτυξη του συνόλου του κοινού χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

ΔΕΗ: Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών - 700-800 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας

Η ΔΕΗ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώσει το business plan για το νέο αναπτυξιακό της εγχείρημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για το οποίο θα διαθέσει σε βάθος πενταετίας περί τα 700-800 εκατ. ευρώ.

Έχει έρθει μάλιστα σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης προχώρησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Η διοίκησή της θα είναι έτοιμη να το ανακοινώσει μόλις κλείσει και τα θέματα χρηματοδότησης (project Financing) για τα οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank για τη διασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ τηλεπικοινωνίες

Η διασφάλιση του project Financing είναι και η μοναδική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη Forthnet, ενώ η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για αντίστοιχες συνεργασίες.

Στις συζητήσεις με τους παρόχους η ΔΕΗ έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει στη λιανική αγορά παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ζήτημα κομβικής σημασίας γι’ αυτούς προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες.

Το δυνατό χαρτί της ΔΕΗ για τις συνεργασίες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι η δυνατότητα παροχής υποδομών για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σχεδόν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση ανά την επικράτεια, με φθηνό τρόπο, αφού μπορεί να αξιοποιήσει το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 242.000 χλμ. και τα κέντρα μέσης και χαμηλής τάσης που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΔΕΗ θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής.

Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ, ουσιαστικά, συνδέεται με τη γρήγορη και χαμηλότερου κόστους ανάπτυξη υποδομών οπτικής ίνας, καθώς η διαδικασία εγκατάστασής της σε εναέριο δίκτυο και μάλιστα έτοιμο είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την τοποθέτησή της σε υπόγειο δίκτυο.

H συνεργασία της ΔΕΗ με τους συνεργαζόμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα ξεκινήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης οπτικών ινών σε μια περιοχή της χώρας που θα υποδείξουν οι ίδιοι και για το οποίο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει εγκρίνει από τον Απρίλιο χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η πιλοτική αυτή εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους παρόχους να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του project όταν η εταιρεία θα είναι έτοιμη.

Το business plan της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες σε επόμενη φάση θα επεκταθεί και στην αξιοποίηση του δικτύου της από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η αξιοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναμένεται να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στον ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 49%, ρόλο που διεκδικούν συνολικά εννέα επενδυτικά funds, από τα μεγαλύτερα διεθνώς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποδομών.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share