Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί για τις αναστολές Ιουνίου - Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Εξελίξεις για εργαζόμενους και όσους βγαίνουν σε σύνταξη

24 Ιουνίου 2021 22:49
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί για τις αναστολές Ιουνίου - Αλλαγές στο ασφαλιστικό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Πλησιάζει η καταβολή για τις αναστολές του Ιουνίου, με το επίδομα των 534 ευρώ να έρχεται εκ νέου για τους εργαζόμενους, που αφορά, ως νέα οικονομική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι τις 10 Ιουλίου, αν και -μέχρι στιγμής- δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία καταβολής του επιδόματος, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις για όσους έχουν πάρει δάνειο και δικαιούνται επίδομα.

Από τις 15 έως και τις 25 Ιουνίου 2021, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι διαθέσιμο για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Δικαίωμα να υποβάλουν μονομερή δήλωση έχουν οι εξής κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού:

  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τον Μάιο 2021: Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για όλο τον μήνα.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτούργησαν, αλλά που δεν επαναπροσλήφθηκαν κατά το μήνα Μάιο 2021: Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για όλο τον μήνα Μάιο.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Μαΐου, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το χρονικό διάστημα από 01/05/2021 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.
  • Η αποζημίωση αφορά είτε για όλο τον μήνα Μάιο είτε για το χρονικό διάστημα από 01/05/2021 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Μαΐου 2021.
  • Αν η δήλωση αφορά όλο τον μήνα Μάιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

«Κληρώνει» για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Αύριο Παρασκευή 25 Ιουνίου θα γίνει η καταβολή ποσού 8,79 εκατ. ευρώ σε 16.506 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα η καταβολή αφορά σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον μήνα Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως δόθηκε η δυνατότητα, από 4/6/2021 έως και 14/6/2021, στους καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού εγγεγραμμένους έως και την 10η/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για το μήνα Απρίλιο 2021.

Παράλληλα, δόθηκε εκ νέου η δυνατότητα, από 4/6/2021 έως και 9/6/2021, στις επιχειρήσεις του Πολιτισμού με ΚΑΔ: 90.01, 90.02, 90.03, 90.04, 93.29.2 (Θέατρα – Μουσικές σκηνές -Χοροθέατρα – Συναυλιακοί χώροι – Χώροι παραστάσεων) που έχουν υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα stirizoumetonpolitismo.services.gov.gr, που τηρείται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ένταξης στην οικονομική ενίσχυση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. οικ. 5774/203/5-2-2021 (Β’ 457) για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, η οποία έχει εγκριθεί από την ΑΑΔΕ, να υποβάλουν τη συμπληρωματική αίτηση/υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα.

Οι αλλαγές του ασφαλιστικού και συντάξεις με... νέο σύστημα από το 2022

Νέο πεδίο σκληρής πολιτικής κόντρας ανοίγει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει το σύστημα του κουμπαρά στην επικουρική σύνταξη. Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά σημερινοί εργαζόμενοι έως 35 ετών.

Οι εισφορές των εργαζόμενων θα παραμείνουν στο 6% αλλά δε θα χρησιμοποιούνται πια για τους σημερινές συντάξεις. Θα μένουν στον κουμπαρά για τους δικές τους συντάξεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Open, το νέο σύστημα αντιμετωπίζει τη δημογραφική γήρανση, όπως λέει η κυβέρνηση, καθώς το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ένας εργαζόμενος με 40 έτη ασφάλισης και αποδοχές 650 ευρώ μπορεί να λάβει 219 ευρώ έναντι 153 με το παλιό σύστημα.

Το ύψος των νέων συντάξεων θα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων, καθώς οι κουμπαράδες με τις εισφορές θα επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το κόστος μετάβασης που ανέρχεται σε 56 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει «μέρισμα ανάπτυξης» 50 δισ. και καθαρό κόστος 6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο έχει ρήτρες ασφαλείας. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Ιουλίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share