Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Έρχονται» οι πληρωμές των αποζημιώσεων Μαΐου για μειωμένα ενοίκια - Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο από τα ανείσπρακτα

Εβδομάδα πληρωμών αποζημιώσεων

22 Ιουνίου 2021 08:58
«Έρχονται» οι πληρωμές των αποζημιώσεων Μαΐου για μειωμένα ενοίκια - Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο από τα ανείσπρακτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα τέλη της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το Μάιο, με βάση τις δηλώσεις COVID που υπέβαλαν για το μήνα Απρίλιο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν πληρωμές και για προηγούμενους μήνες, οι εκκρεμότητες γύρω από τις υπεκμισθώσεις όπως και στους ιδιοκτήτες που δήλωσαν τον σωστό IBAN του λογαριασμού τους στο Taxisnet. Την ίδια ώρα τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση με τους ΚΑΔ για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου.

«Έρχονται» οι πληρωμές των αποζημιώσεων Μαΐου για μειωμένα ενοίκια - Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο από τα ανείσπρακτα

Στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ είναι οι πληρωμές που θα γίνουν να αφορούν:

  • Την καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιόκτητες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Όσοι ιδιοκτήτες έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που υπέστησαν.
  • Την καταβολή της αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες για προηγούμενους μήνες του 2021 αλλά και κάποιες λίγες περιπτώσεις για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
  • Την καταβολή των ποσών που δικαιούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι «επίλυσαν» το ζήτημα σχετικά με τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους.

Για τον Ιούνιο προβλέπεται:

  • · πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, μόνο για την κύρια κατοικία τους όπως και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο

Ακόμα και με την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές θα μπορούν να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η κοινοποίηση του εξωδίκου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του δικαιούχου εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Αμέσως μετά ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει στην εφορία τη διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

«Έρχονται» οι πληρωμές των αποζημιώσεων Μαΐου για μειωμένα ενοίκια

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου, αποπληρώνοντας τον φόρο που προκύπτει σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουλίου και κάθε μία από τις επόμενες 7 δόσεις μέχρι τα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ, με έκπτωση 3%, μέχρι τις 30 Ιουλίου. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους χωρίς πρόστιμο έως τις 27 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, τη μείωση των φόρων και στους δύο γονείς με εξαρτώμενα τέκνα, που είναι σε διάσταση, έχουν διαζύγιο, ή λύση συμφώνου συμβίωσης προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την απόφαση και δεδομένου ότι στην ανατροφή των τέκνων συμμετέχουν από κοινού και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα αν διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη ή έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί ο γάμος / σύμφωνο συμβίωσης, οι διατάξεις της νομοθεσίας που ορίζουν τη μείωση του φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων εφαρμόζονται και για τους δύο γονείς με εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή και ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται τις παραπάνω μειώσεις. Όσον αφορά τον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων θα αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές.

Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο από τα ανείσπρακτα ενοίκια

Νέα μέτρα: Μειώσεις ενοικίων μέχρι 100% για Ιούνιο και Ιούλιο

Το καλοκαίρι συνεχίζεται με ρυθμίσεις για την καταβολή ενοικίων, σημειώνοντας μέχρι και απαλλαγή στο 100%.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπήρχαν.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% για τον Ιούνιο ισχύει επίσης για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον τρέχοντα μήνα, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας, για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

Το ευνοϊκό μέτρο θα εφαρμοστεί και τον Ιούλιο στις ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα δίνεται δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Επιστολή με αιτήματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέστειλε, παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων και τη διαπίστωση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα για να επανέλθει στους ρυθμούς του 2019 και να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας τη συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων και στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του κλάδου της εστίασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για να καλυφθεί «το βουνό των υποχρεώσεων» που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μιας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share