Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο για τους κλάδους του τουρισμού - επισιτισμού

Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

19 Ιουνίου 2021 14:29
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο για τους κλάδους του τουρισμού - επισιτισμού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 προβλέπονται σε τροπολογία που ψηφίστηκε μαζί με το νέο νόμο για τα εργασιακά. Παράλληλα παράταση πήραν και οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό, δείτε εδώ αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

  • Εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.
  • Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.
  • Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

  • Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.
  • Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.
  • Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.
  • Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής.

  • Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.
  • Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο για τους κλάδους του τουρισμού - επισιτισμού

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 1.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Την Τρίτη 22 Ιουνίου και ώρα 09:00 θα ενεργοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 1.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες (+12 μήνες για τους ανέργους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Παράλληλα δείτε και την αλλαγή στον τρόπο ανανέωσης της κάρτας ανεργίας.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 1.000 ανέργους

Άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είναι:

  • ηλικίας 18-24 ετών ή άνω των 50 ετών ή
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για 6 μήνες και άνω ή
  • απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν
  • παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση ή
  • ζουν μόνοι τους, έχοντας την φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων μελών.

Άνεργοι που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση είναι:

  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 24 μήνες και άνω ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες και άνω και ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες των ατόμων σε μειονεκτική θέση.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και το επιθυμητό εκπαιδευτικό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στην επιχείρηση τους κατάλληλους υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, και κατόπιν η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής αποτελεί η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού του προσωπικού της επιχείρησης, σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων 12 μηνών και η επιχείρηση να μην έχει λάβει ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση που να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 11,7 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί από τους πόρους του ΟΑΕΔ. Για τη Δημόσια Πρόσκληση και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/anoikta-programmata

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share