Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Ποιοί θα εργάζονται τις Κυριακές - Διευρύνεται η λίστα καταστημάτων και επιχειρήσεων που θα λειτουργούν

Καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές

17 Ιουνίου 2021 09:25
Ποιοί θα εργάζονται τις Κυριακές - Διευρύνεται η λίστα καταστημάτων και επιχειρήσεων που θα λειτουργούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διευρύνεται η λίστα των καταστημάτων που θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Η σφραγίδα μπήκε με το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Το πλαίσιο λειτουργίας των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές το έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, διευκρίνισε.

Ποιοί θα εργάζονται τις Κυριακές

«Η σχετική λίστα διευρύνεται. Όμως, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα. Είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε ολόκληρη την Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόβλεψη για όσους θα εργάζονται τις Κυριακές είναι να παίρνουν ρεπό… «Θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, εκτός από τις επιχειρήσεις που ήδη επιτρεπόταν να ανοιχτά τις Κυριακές (εστιατόρια, καφέ, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές κλπ), προστίθενται επιπλέον κλάδοι.

Διευρύνεται η λίστα των καταστημάτων που θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές

Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στη λίστα:

 • υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),
 • επιχειρήσεις παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
 • επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας («logistics»), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων,
  κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων,
 • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
  κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
 • επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,
 • επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης, γίνεται αφενός για την εξυπηρέτηση αναγκών της κοινωνίας, και αφετέρου για την πάταξη φαινομένων «μαύρης» εργασίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις αναγκάζονται να λειτουργήσουν Κυριακές χωρίς να μπορούν να «εμφανίσουν» επίσημα τους εργαζόμενους.

Ποιοί θα εργάζονται τις Κυριακές- Διευρύνεται η λίστα καταστημάτων και επιχειρήσεων που θα λειτουργούν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή! Οι 10 τολμηρές τομές του εργασιακού νομοσχεδίου και το «καρφί» στη Γεννηματά

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στην Ελλάδα τις Κυριακές, όπως είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Θα αμείβονται με προσαύξηση 75%», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό.

Ο πρωθυπουργός, έκανε εκτενείς αναφορές και στις αλλαγές που επέρχονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες, μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε όπως είπε απευθυνόμενος προς τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά».

«Μπαίνουν κανόνες στη ζούγκλα»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι ρυθμίσεις, που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι απόλυτα απαραίτητες και προς όφελος των εργαζομένων.

Όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τηλεργασία, ούτε και στον ρόλο των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους.

«Την ίδια ώρα, απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, γίνονται και ταλαιπωρούν εργαζόμενους και μη. Από λίγους σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό αι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό», είπε.

Αναφερόμενος ειδικά για το οκτάωρο, για το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το καταργεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όποιος το ισχυρίζεται, καταργεί τη λογική: «Η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άθρρο 55 του νομοσχεδίου».

Οι δέκα τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

«Σε ένα κόσμο που η ίδια η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, είναι ανάγκη να την ακολουθεί και το ρυθμιστικό της περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε τις δέκα τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Πρόκειται, όπως δήλωσε για τομές «που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές:

 1. Πρώτη τομή, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά.
 2. Δεύτερη τομή. Τη μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;
 3. Τρίτη τομή, η δυνατότητα κάθε εργαζόμνενος να διευθετεί τον χρόνο εργασίας του αν το επιθυμεί, να εργάζεται έως δύο ώρες περισσότερο, που θα μεταφράζεται ως πρόσθετη άδεια για να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.
 4. Τέταρτη τομή, η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους.
 5. Πέμπτη τομή, η ειδική φροντίδα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Τα παιδιά των κούριερ και των ντιλίβερι θα έχουν κράνη, οχήματα από τις εταιρείες τους, ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
 6. Έκτη τομή, για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο. Εισάγεται ειδική άδεια 4 μηνών από απόλυση και για τους δύο γονείς και οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας ή παρενοχλήσεων
 7. Έβδομη τομή, οι υπερωρίες, όπου η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
 8. Όγδοη τομή, η τηλεργασία. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας, ενώ η υποδομή θα βαραίνει τον εργοδότη. Παράλληλα, θα υπάρχει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όταν λήγει το ωράριο του εργαζόμενου.
 9. Ένατη τομή, η δημοκρατική διαφάνεια στον σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Μπαίνουν δικλείδες, που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δε θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.
 10. Δέκατη τομή, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας. Δε θα πνίγονται στα σκουπίδια οι πολίτες, ούτε θα μένουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ένα σωματείο, διεκδικεί ένα αίτημα.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share