Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – Πώς διαμορφώθηκε ο τζίρος

Με πτώτη έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης

17 Ιουνίου 2021 07:43
Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – Πώς διαμορφώθηκε ο τζίρος

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 911 μονάδες και κοντά στα κρίσιμα σημεία στήριξης των 910-900 μονάδων, με την επιφυλακτικότητα να είναι εμφανής και στις διεθνείς αγορές οι οποίες ανέμεναν τις ανακοινώσεις της Fed.

Θυμίζουμε ότι προς διαγραφή οδεύουν άλλες 13 τουλάχιστον εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ έχουμε ρεκόρ αποχωρήσεων εισηγμένων εταιριών μέσα στο 2021.

Αν και το Χ.Α. προσπάθησε, τελικά δεν κατάφερε να ελέγξει και να περιορίσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης και εντάθηκαν το πρώτο δίωρο, με τους πωλητές να επικρατούν και πάλι και να στρέφονται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται στο επίκεντρο, είτε λόγω των γενικών συνελεύσεων είτε λόγω των επιχειρηματικών τους εξελίξεων. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα πάντως, δείχνοντας πως κατά κύριο λόγο οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στο Χ.Α. για νέους καταλύτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν παράλληλα και σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 911,60 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,24 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,10% στις 2.209,44 μονάδες, ενώ απώλειες 0,40% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.428,14 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo (-4,59%) και η Aegean (-3,53%) και ακολούθησαν οι ΓΕΚ Τέρνα (-2,61%), Βιοχάλκο (-2,18%) και Lamda Development (-2,10%). Συνολικά, μόνο πέντε τίτλοι «διασώθηκαν» ανοδικά, οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Coca Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,09% στις 575,90 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,09%, τη Eurobank στο -1,96%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,26% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,24%.

Με την αγορά να παραμένει πέριξ των 900 μονάδων και να βρίσκει «τοίχο» στα υψηλά 72 εβδομάδων, η νέα έκθεση της Jefferies, η οποία τηρούσε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια απόλυτα αισιόδοξη στάση (bullish) και αποφάσισε να την υποβαθμίσει, σίγουρα δεν βοήθησε το κλίμα στο Χ.Α. Ο οίκος, αν και τόνισε ότι οι ελληνικές μετοχές δεν είναι ακριβές, ενώ πολλές από αυτές μπορούν στο επόμενο διάστημα να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, ωστόσο αποφάσισε να μειώσει τη στάση της σε μέτρια θετική (modestly bullish).

Ο λόγος είναι πως εκτιμά ότι η πανδημία θα αφήσει μόνιμες «πληγές» στην οικονομία και στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη φέτος να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Jefferies σημειώνει ότι η COVID υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των δημοσιονομικών, ωστόσο, «υπάρχει κίνδυνος η αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021-22 κατά 5% ετησίως, να είναι πολύ αισιόδοξη». Γι’ αυτό εκτιμά πως το Χ.Α. είναι πιθανό να έχει σχετικά χαμηλή απόδοση το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της, η Depolas Investment Services επισημαίνει πως δυσκολεύουν τα πράγματα για άμεση και «εύκολη» συνέχιση της ανοδικής πορείας του Χ.Α. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της πανδημίας, όπως τονίζει, προσθέτοντας πως «οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα». Η περιοχή των 950-970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, κατά τη χρηματιστηριακή, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον.

Οι τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν σε απώλειες

Στους πωλητές ήταν ο πρώτος λόγος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου επικράτησαν οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, καθώς και στην πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν κατά το τελευταίο δίωρο και ειδικά από τις 16:00 και μετά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στα όρια των 920 μονάδων, αλλά να μην απειληθούν οι στηρίξεις. Και όλα αυτά «κόντρα» στο κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο ήταν θετικό, παρά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street. Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η μεταβλητότητα και οι οπισθοχωρήσεις δεν χαλάνε, τουλάχιστον προς το παρόν, το θετικό μομέντουμ της αγοράς, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, που είναι και τα υψηλά εξαετίας στα οποία είχε βρεθεί το Χ.Α. ακριβώς πριν από την πανδημία.

Απώλειες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο και στο μέτωπο των τραπεζών, τα deals, οι αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και η αναμονή της πρώτης εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών και διαμορφώνουν τους καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. το επόμενο διάστημα, η οποία φυσικά θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στο εξωτερικό.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,78% στις 920,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,70 εκατ. ευρώ. Τα σημεία στήριξης τεχνικά τοποθετούνται στις 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης αποτελούν οι 930 και 950 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,89% στις 2.234 μονάδες, ενώ στο +0,35% και στις 1.433,94 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ (-8,05%), και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% οι Lamda Development και Aegean. Ανοδικά έκλεισαν επτά τίτλοι, με τις Fourlis και OTE να ενισχύονται άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,85% στις 588,22 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,63%, την Eurobank στο +0,23%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,92% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,47%.

Με το θετικό μομέντουμ να δια-τηρείται στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5ημέρου στα 76 εκατ. ευρώ) βοηθούν στην παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, η έγκριση της ΑΜΚ της Alpha Bank οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του μήνα να μεταφέρει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Θα χρειαστεί ωστόσο εύλογος χρόνος για να χωνευτούν οι εξελίξεις, όπως αυτές θα ξεδιπλωθούν από τα επερχόμενα: από τις αναδιαρθρώσεις των σημαντικών δεικτών της προσεχούς Παρασκευής, μέχρι την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Παράλληλα, η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου δείχνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν συμβάλλει σε «ήρεμα νερά» κατά το φετινό καλοκαίρι.

Τα παραπάνω δεδομένα, κατά τον κ. Τζάνα, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή συσσώρευση σύντομα θα ολοκληρωθεί, με το Χ.Α. να οδηγείται στην αναμέτρησή του με την περιοχή των 950 μονάδων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share