Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αγανακτήσατε με τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ; Αυτό είναι το κόλπο για να μηδενίσετε το λογαριασμό του ρεύματος

Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε - Τι είναι το Net Metering

16 Ιουνίου 2021 14:49
Αγανακτήσατε με τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ; Αυτό είναι το κόλπο για να μηδενίσετε το λογαριασμό του ρεύματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αγανακτήσατε με τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ; Δεν εμπιστεύεστε τις χρεώσεις των ιδιωτών; Υπάρχει λύση και μάλιστα εύκολη. Δεν είναι αστείο, ούτε φυσικά ψέμα. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε! Ενώ, αυξημένοι αναμένεται να είναι ο λογαριασμοί της ΔΕΗ για τους φτωχοποιημένους Έλληνες, καθώς η ΕΕ επιβάλλει εκβιαστικά στη ΔΕΗ ρήτρα εκπομπών ρύπων, την οποία η ΔΕΗ μεταφέρει στους καταναλωτές.

Το σκηνικό αλλάζει. Η πίεση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με «πράσινες» πηγές ενέργειας θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Από τα κίνητρα -προγράμματα εξοικονομώ, επιδοτήσεις κλπ- είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε και στα αντικίνητρα (φορολογικά και άλλα) για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών πηγών ενέργειας (και το πετρέλαιο είναι τέτοιο).

Η ηλεκτρική ενέργεια μπαίνει στο «κάδρο»: αντλίες θερμότητας για ψύξη και θέρμανση επιδοτούνται για να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου. Και όχι μόνο αυτό: προτείνονται και επενδύσεις που μπορούν να περιορίσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 75%.

Πώς; Με τα φωτοβολταϊκά. Τα οποία μπορείς να εγκαταστήσεις στην ταράτσα ή στην στέγη σου, μπορείς όμως και να μην τα εγκαταστήσεις. Επενδύοντας ένα ποσό, ουσιαστικά «προαγοράζεις» μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος φτάνοντας ακόμη και να μηδενίσεις τον λογαριασμό του ρεύματος στο σκέλος που αφορά στις χρεώσεις των εταιρειών ενέργειας.

Οι επενδύσεις που απαιτούνται δεν είναι μεγάλες -της τάξεως των μερικών χιλιάδων ευρώ- μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα εξοικονομώ το οποίο μπαίνει ξανά σε στάδιο ενεργοποίησης και αποσβένονται το πολύ σε 8 χρόνια.

Πολύ μεγάλο «παιχνίδι» ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Οι μεγάλες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας -Elpedison, Protergia Ηρων κλπ- ξεκινούν να λανσάρουν πακέτα «net-metering» τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον απλό καταναλωτή να επενδύσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού στην στέγη ή στην ταράτσα του και να συμψηφίζει την ενέργεια που παράγει με την ενέργεια που καταναλώνει ξεφουσκώνοντας έτσι αισθητά τον λογαριασμό του ρεύματος.

Το κόλπο για να μηδενίσετε τους λογαριαμούς ρεύματος της ΔΕΗ

Οι εταιρείες ήδη υπόσχονται απόσβεση της επένδυσης -η οποία είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν- ύστερα από 7-8 χρόνια τη στιγμή που τα συμβόλαια έχουν διάρκεια 25 ετών.

Την ίδια στιγμή στο «παιχνίδι» έχει ήδη μπει και το δημόσιο μέσω του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Στην επόμενη φάση που θα εξαγγελθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα επιδοτηθούν και πάλι οι επενδύσεις σε φωτοβολταΪκά κάτι που θα σημαίνει και τη μείωση του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης ακόμη και στο μισό.

Η «ιδέα» του να επενδύσει ένα νοικοκυριό στην εγκατάσταση φωτοβολταικού στην στέγη ή στην ταράτσα προκειμένου να κερδίσει από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι καινούργια.

Στο πρώτο στάδιο, πολλά νοικοκυριά έκαναν επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να «πουλήσουν ακριβά» την κιλοβατώρα στη ΔΕΗ. Το τοπίο στην αγορά αλλάζει.

Πλέον, τα νοικοκυριά μπορούν να κάνουν πολύ μικρότερης κλίμακας επενδύσεις –αρκούν και μερικές χιλιάδες ευρώ- γνωρίζοντας ότι «βρέξει-χιονίσει» θα έχουν όφελος από τη μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος (τουλάχιστον σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια καθώς παρόντες στον λογαριασμό είναι τόσο ο Δήμος όσο και η ΕΡΤ).

Το καινούργιο αυτό πλαίσιο που επιτρέπει σε ένα νοικοκυριό να εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του και να συμψηφίζει την ενέργεια που θα παράγεται με την ενέργεια που θα καταναλώνει από την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η αγορά το έχει βαφτίσει «net-metering».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι είναι το Net Metering

Το Net Metering, είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να παράγει ο ίδιος την ενέργεια που καταναλώνει, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως Net Metering νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις του (αυτό)παραγωγού. Η ενέργεια παράγεται από τοπικά εγκατεστημένο σύστημα παραγωγής.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη στέγη είναι η πιο συνηθισμένη εφαρμογή του Net Metering.

Η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) μπορεί να πραγματοποιηθεί, πέραν των φωτοβολταϊκών, και με μικρές ανεμογεννήτριες, σταθμούς βιομάζας, βιοαερίου,βιορευστών, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς κλπ.

Λογαριασμός ΔΕΗ

Ο ενεργειακός συμψηφισμός (met metering) παρέχει μία σειρά από οφέλη στον αυτοπαραγωγό

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Μείωση του ενεργειακού κόστους του αυτοπαραγωγού – σε ορισμένες περιπτώσεις και μηδενισμός των ανταγωνιστικών χρεώσεων,
  • Δυνατότητα τροφοδοσίας ενέργειας ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
  • Εγγυημένη σύμβαση συμψηφισμού της ενέργειας για 25 χρόνια,
  • Απεξάρτηση από την τιμολογιακή πολιτική και τις ενδεχόμενες αυξήσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από τους Προμηθευτές,
  • Σύντομη απόσβεση της επένδυσης,
  • Δυνατότητα χρηματοδότησης από τρίτους,
  • Προστιθέμενη αξία στο ακίνητο στο οποίο τοποθετείται το σύστημα για συμψηφισμό.

Η χρήση φωτοβολταϊκών για ενεργειακό συμψηφισμό αποτελεί την πιο δημοφιλή λύση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

  • Υψηλό ηλιακό δυναμικό το οποίο παρέχει αντίστοιχα υψηλά ποσά παραγόμενης ενέργειας,
  • Ελάχιστο κόστος συντήρησης,
  • Αθόρυβη λειτουργία,
  • Εξοικείωση του μέσου χρήστη με την ηλιακή τεχνολογία λόγω της μακράς παράδοσης της χώρας στη χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Με την εγκατάσταση φωτοβολταικών, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, ο καταναλωτής γίνεται ταυτόχρονα και παραγωγός. Παράγει δε ‘πράσινη’ ενέργεια βοηθώντας το περιβάλλον να γίνει πιο βιώσιμο. Βοηθά όμως και την Ελλάδα να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για απεξάρτηση από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share