Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εργασιακό: Χτύπησε «κόκκινο» το θερμόμετρο στη Βουλή για τις αλλαγές που ψηφίζονται σήμερα – πυρά από την αντιπολίτευση

Για «δολοφονία χαρακτήρα» μίλησε ο υπουργός Εργασίας

16 Ιουνίου 2021 07:32
Εργασιακό: Χτύπησε «κόκκινο» το θερμόμετρο στη Βουλή για τις αλλαγές που ψηφίζονται σήμερα  – πυρά από την αντιπολίτευση

Το εργασιακό νομοσχέδιο, που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων θα ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης (16/6) με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αντέκρουσε τα πυρά που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αλλαγές που επέρχονται. Θυμίζουμε ότι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις ως προς τη διατήρηση του 8ώρου και όχι μόνο.

Τα πνεύματα, μάλιστα, οξύνθηκαν όταν ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην απεργία που έχουν εξαγγείλλει τα συνδικαλιστικά σωματεία, ενώ μίλησε για «δολοφονία χαρακτήρα»!

«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα- τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε εμπάθεια και μίσος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κωστής Χατζηδάκης

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του σε υψηλούς τόνους επικαλούμενος την επιτυχία της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι όλα αυτά «τα έκανε ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος που με περιλούζετε με κοσμητικά επίθετα». «Τα επίθετα για σας, εγώ μένω στις πράξεις! Στη πράξη θα κριθούμε όλοι! Προχωρούμε με το σχέδιό μας και εσείς μπορείτε να πάρετε γαλέρες που αναφέρεστε και να ταξιδέψετε ολοταχώς στο μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε δηλώσει υπερήφανος για την υπόθεση με την Ολυμπιακή, αλλά και τον ΟΣΕ καθώς όπως είπε γλίτωσε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα από την αεροπορική εταιρεία και 2 εκατ. ευρώ από τον ΟΣΕ.

«Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 2007 που κατεβαίνω εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα 1η θέση στο βόρειο τομέα Αθηνών! Βγήκε χθες ο αρχηγός σας -δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία- και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο Τσίπρας, με την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά την εξαγγελθείσα απεργία από την ΑΔΕΔΥ ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Είστε με τους συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν Αθήνα ή με τους μαθητές και τους γονείς;».

Κατηγόρησαν την κυβέρνηση Σκουρλέτης, Παφίλης

Το γάντι σήκωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λέγοντας ότι αν «έχετε στο μυαλό σας να προβοκάρετε την αυριανή απεργία να ξέρετε ότι δεν είμαστε χθεσινοί».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής να συστρατευθούν απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο και να δώσουν το παρών στην αυριανή απεργία.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά, εμμονικά και με κορωνίδα το εργατικό νομοσχέδιο θέλει αντί η χώρα να πάρει μπρος τα μπρος να πάει προς τα πίσω, να συντηρητικοποιηθεί και να χαϊδέψει τις πιο συντηρητικές απόψεις, αλλά κυρίως να ξεπληρώσει γραμμάτια και να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέρον.

Φίλης προς Ν.Δ.: «Χρησιμοποιείτε τη νεό-γλωσσα του Όργουελ»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι ενώ σε όλο τον κόσμο, έχει επιστρέψει η συζήτηση για το καθοριστικό ρόλο του δημόσιου τομέα και των συναφών κοινωνικών κατοχυρώσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει στο δογματισμό της θεολογίας της αγοράς. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη νεό-γλωσσα (τη newspeak κατά τον Όργουελ) που διαστρέφει την έννοια των λέξεων.

«Όταν μιλάτε κυρίες και κύριοι της Ν.Δ. για μεταρρύθμιση, εσείς εννοείτε απορρύθμιση· όταν μιλάτε για ελευθερία εννοείτε αποκλεισμό, όταν μιλάτε για επενδύσεις εννοείτε αρπαχτές, όταν μιλάτε για δικαίωμα στην απεργία εννοείτε την υπονόμευσή του, όταν μιλάτε για απεργία που δεν θα έχει κόστος για τον εργοδότη, εννοείτε “μη-απεργία”, όταν μιλάτε για συνδικαλισμό εννοείτε τους εργατοπατέρες, όταν οψίμως μιλάτε σήμερα για εργατοπατέρες, συκοφαντείτε τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με μεγάλο κόστος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σκουρλέτης: «Το νομοσχέδιο καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων»

«Το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρίσκει κανείς λέξεις να το χαρακτηρίσει, καθώς μας γυρνάει πίσω και καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και απευθυνόμενος, ιδιαίτερα όπως είπε, «στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης» σημείωσε «ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας».

Παναγιώτης Σκουρλέτης

«Μπορούμε», είπε, «να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντελιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει η μετενέργεια, να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις» τόνισε, προσθέτοντας: «Εάν συμφωνείτε, αμ’ έπος αμ’ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει, είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη πριν 30 χρόνια». Τόσο, είπε, «παλαιές, αραχνιασμένες και μουχλιασμένες είναι αυτές οι προτάσεις σας, που ήδη ξεκινήσατε να τις κάνετε πράξη πριν την πανδημία, συνεχίσθηκαν κατά την διάρκειά της και τώρα ακόμα φαίνεται ότι παραμένετε αμετανόητοι».

Υποστηρίζετε, είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, ότι είναι θετικό ότι καταργήσατε τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, ακυρώνοντας έναν βραχίονα κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να το δούμε σύντομα, καθώς δεν θα υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό, του καταλόγισε αποτυχία στην ΔΕΗ, ότι για την απλοποίηση της αδειοδότησης κατάργησε την περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι χάρισε τα χρέη της «Ελληνικός Χρυσός».

Ένα πράγμα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω και είναι ο δογματισμός σας και ότι έρχονται και άλλα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Τι είδους ανάπτυξη βασίζεται σε μείωση του εργατικού κόστους;

Αναρωτήθηκε «τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή, όταν βασίζεται σε μείωση του εργατικού κόστους. Πόσα άλλα θα πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους για να εγκαταλείψετε το ξεπερασμένο νεοφιλελευθερισμό σας».

Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, είπε ότι δεν είναι δικαστής ή επιδιαιτητής, αλλά εργαλείο προστασίας της εργασίας. «Και αυτό πάτε να το γκρεμίσετε και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών».

Επέκρινε τον υπουργό Εργασίας για «γκεμπελική τακτική» με τα όσα ανέφερε σχετικά με την αυριανή απεργία και την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς, όπως είπε, «ξέρατε ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει την εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρέη επιτηρητών» αλλά τα λέτε αυτά, είπε, «υποκριτικά» «για να παίξει με τον μηχανισμό Πέτσα στα ΜΜΕ και κάποιοι θα τσιμπήσουν στο ψέμα, γιατί με το πες, πες κάτι θα μείνει…».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είναι μια πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ξεπεράσετε ακόμα και την παράδοση της λαϊκής δεξιάς. Η έννοια της ελευθερίας για σας έχει την έννοια της ελευθερίας του εργοδότη και της ασυδοσίας στον εργαζόμενο. Για εσάς τα κέρδη είναι πάνω από τις ζωές».

Βρούτσης: «Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος»

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα και αντιτείνοντας ότι η παράταξη του έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον εργαζόμενο και δεν είναι κόμμα της εργοδοσίας.

Γιάνννης Βρούτσης

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.

«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

«Η καταστροφολογία που ακούμε σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια. Έρχεται από το παρελθόν, και το κάνει κάθε φορά που προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο εργασίας. Πάντα όμως πέφτει στο κενό», ανέφερε.

Σκανδαλίδης: «Στάχτη στα μάτια οι λίγες παραχωρήσεις»

«Οι λίγες παραχωρήσεις και θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι, στάχτη στα μάτια και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Κώστας Σκανδαλίδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. ανάφερε πως το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει καίριο πλήγμα στην εργασία και την απασχόληση που πλέον δεν αποτελεί επιλογή του πολίτη αλλά του εργοδότη καθώς αυτός μπορεί να του το αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε αυθαίρετο λόγο.

Το νομοσχέδιό σας, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσβάλλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου. Ο υπουργός -είπε- υπερασπίζεται με πάθος το νομοσχέδιο, αλλά με όσα θέλετε να επιβάλλετε κανείς με ευκολία μπορεί να διακρίνει ποια είναι η ενδόμυχη πίστη και πεποίθησή σας: ότι «θα ήταν μια χαρά για τη ζωή της κυβέρνησής σας χωρίς αναχρονιστικά συνδικάτα, χωρίς ανεπιθύμητα 8ωρα, χωρίς απεργίες και χωρίς να υπάρχει απαξία για τους απεργοσπάστες, χωρίς την αργία της Κυριακής και φυσικά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι τόσο αντιπαραγωγικές!

«Ο καθένας, θέλετε να είναι μόνος του». Αυτό, υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, «είναι που η κυβέρνησή σας θεωρεί σωστό και μεταρρυθμιστικό όραμα. Αλλά, όχι, δεν είναι αντιμεταρρυθμιστές όσοι αντιτίθενται σε αυτό σας το όραμα και όσοι επιμένουμε ότι τα συνδικάτα δεν είναι εσμός τεμπέληδων και αντικοινωνική στάση η απεργία ή αναχρονισμός οι συλλογικές συμβάσεις».

«Ο εργατοπατερισμός στην Ελλάδα πέθανε μετά τον Μακρή και τον Θεοδώρου, από την αλήστου μνήμης Δεξιά που κυβερνούσε τη χώρα και διέλυε κάθε θεσμό» ανέφερε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και την αδυναμία να βγουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι εξαιτίας και της κατάθλιψη της πανδημίας, της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων να ξεπεράσουν τις μάχες χαρακωμάτων και του να αμύνονται μόνο για τα κεκτημένα.

«Αποθεώνετε τον παθητικό ιδιώτη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θέλει «την κινεζοποίηση των εργαζομένων. Τίποτε πιο επικίνδυνο, όμως, δεν υπάρχει από την πολιτική αλαζονεία, όταν κανείς αψηφά τους πολίτες».

Μανωλάκου: «Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια»

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από την δική της πλευρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό «θαυμάζουμε για μια ακόμα φορά την αστική σας δημοκρατία που βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση, για να προστατέψετε το σάπιο σύστημα, βαφτίζετε τη νύχτα – μέρα. Το νομοσχέδιο αυτό αυξάνει δικαιώματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβάλλοντας περισσότερη και απλήρωτη δουλειά ακόμα και της Κυριακής στους εργαζόμενους. Ενταφιάζονται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες και η συνδικαλιστική δράση . Με λίγα λόγια προωθεί “δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης”, εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις και σμπαραλιάζοντας τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και βάζοντας “μπουρλότο” στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων». Γι αυτό, είπε η βουλευτής, «ζητάμε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου γιατί είναι μόνο για τα σκουπίδια».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share