Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αύξηση πάνω από 200 ευρώ στις συντάξεις Ιουλίου - Πότε καταβάλλονται - Ποιοι οι δικαιούχοι

Δείτε τους πίνακες

14 Ιουνίου 2021 08:35
Αύξηση πάνω από 200 ευρώ στις συντάξεις Ιουλίου - Πότε καταβάλλονται - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντάξεις: Αυξήσεις στις συντάξεις πάνω και από τα 200 ευρώ έρχονται από τον Ιούλιο και μετά με τον επανυπολογισμό συντάξεων του νόμου Βρούτση για τους παλαιούς -πριν το νόμο Κατρούγκαλου- συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Παράλληλα, αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Ενα μέρος της αύξησης στις συντάξεις θα πάει για να σβήσει την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν και ό,τι περισσέψει θα καταλήξει στην τσέπη των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις θα πληρωθούν σε 5 ετήσιες δόσεις (από 2020 και μετά) και όχι εφάπαξ, όπως θα γίνει στους νέους συνταξιούχους.

Αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ στις συντάξεις Ιουλίου - Πότε καταβάλλονται - Ποιοι οι δικαιούχοι

Αν η αύξηση στις συντάξεις είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς πάλι θα έχουν όφελος γιατί θα μειωθεί η προσωπική διαφορά, θα ανέβει «λογιστικά» η σύνταξη και το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς θα συμψηφιστεί πιο γρήγορα με νέες αυξήσεις από το 2023 και μετά.

Ο επανυπολογισμός για τους παλαιούς (πριν τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους έχει τα εξής αποτελέσματα:

  • Συνταξιούχος ΙΚΑ που βγήκε στη σύνταξη με 40 έτη και μισθό 1.875 ευρώ έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.204 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.115 ευρώ και 89 ευρώ προσωπική διαφορά. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 ο συνταξιούχος θα έχει αύξηση 127 ευρώ. Τα 89 ευρώ θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά και τα 38 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα πιστωθεί από φέτος με 14 ευρώ (α’ και β’ δόση για 2020 και 2021) και με αναδρομικά 140 ευρώ μόνον από την πρώτη δόση.
  • Συνταξιούχος ΔΕΚΟ που βγήκε στη σύνταξη με 41,6 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.589 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.479 ευρώ και 110 ευρώ προσωπική διαφορά. Με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670 θα έχει αύξηση 192 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης, που θα ανέλθει στα 1.671 ευρώ. Τα 110 ευρώ της αύξησης θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά, η οποία θα μηδενιστεί και τα 82 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα πιστωθεί σε δόσεις. Φέτος θα πάρει 33 ευρώ αύξηση και αναδρομικά 330 ευρώ, ενώ τα έτη 2022, 2023 και 2024 θα έχει κάθε χρόνο αύξηση 16,4 ευρώ.
  • Συνταξιούχος Δημοσίου που βγήκε στη σύνταξη με 37,9 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.390 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.194 ευρώ και 196 ευρώ προσωπική διαφορά (1.390 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 θα έχει αύξηση 120 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης που θα ανέλθει στα 1.314 ευρώ. Επειδή όμως η αύξηση υπολείπεται της προσωπικής διαφοράς, ο συνταξιούχος θα έχει ως κέρδος τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 120 ευρώ και θα του μείνει υπόλοιπο 76 ευρώ που θα το κλείσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν, με τις αυξήσεις από το 2023 και μετά.
  • Απόστρατος που βγήκε στη σύνταξη με 41,6 έτη έπαιρνε ως το 2018 σύνταξη 1.590 ευρώ πριν το φόρο. Από 1ης/1/2019 έχει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.556 ευρώ και 34 ευρώ προσωπική διαφορά (1.590 ευρώ σύνολο). Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου 4670 θα έχει αύξηση 170 ευρώ στο ποσό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης που θα ανέλθει στα 1.725 ευρώ. Τα 34 ευρώ της αύξησης θα «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά, η οποία θα μηδενιστεί και τα 136 ευρώ θα είναι η καθαρή αύξηση που θα πιστωθεί σε δόσεις των 27,2 ευρώ. Φέτος θα πάρει δύο δόσεις με 55 ευρώ αύξηση και αναδρομικά 545 ευρώ, ενώ τα έτη 2022, 2023 και 2024 θα έχει κάθε χρόνο αύξηση 27,2 ευρώ.

Αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ στις συντάξεις Ιουλίου

Ο επανυπολογισμός στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016, ο επανυπολογισμός θα φέρει μεγάλη αύξηση καθώς οι συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 από τα 30 έτη και άνω θα αυξηθούν περαιτέρω από τον επανυπολογισμό και της ειδικής προσαύξησης 0,075% που προστίθεται στις συντάξεις όσων έχουν πληρώσει διπλές εισφορές.

Για τους παλιούς συνταξιούχους, που είχαν πληρώσει εισφορές με παράλληλη ασφάλιση σε δυο Ταμεία, δεν προβλέπεται προσαύξηση και θα πάρουν μόνον την αύξηση των βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω. Ωστόσο ο παράλληλος χρόνος που είχαν με εισφορές μπορεί να αξιοποιηθεί και να πάρουν δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη εφόσον συμπληρώνουν το 67ο έτος και έχουν παράλληλη ασφάλιση με 16 έτη και άνω.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ, ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑ (ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2016) ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Ή ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:

Πίνακας 1

Πίνακας 2

*Στα ποσά συντάξεων έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις (ΕΑΣ-ασθένειας) και δεν έχει υπολογιστεί ο φόρος.

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές Ιουλίου

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι πληρωμές Ιουλίου, ενώ αλλαγές έρχονται από τις 15 Ιουνίου για τις συντάξεις χηρείας. Παράλληλα, αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Συγκεκιρμένα, από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως και την Τρίτη 29 Ιουνίου αναμένεται να πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουλίου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε η εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου έχουν ως εξής:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Πέμπτη 24 Ιουνίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Παρασκευή 25 Ιουνίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου όπως το Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου
  • Τέλος οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο την Τρίτη 29 Ιουνίου

Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Πεμπτη 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν:

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
  • Επίδομα Στέγασης
  • Επίδομα γέννησης
  • Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
  • Στεγαστική Συνδρομή
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  • Σύνταξη Υπερηλίκων
  • Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα επιδόματα γίνεται από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Οι αλλαγές από τις 15 Ιουνίου για τις συντάξεις χηρείας

Στις 15 Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν πως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο μειώνεται το ποσό της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους αδίκως θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν, ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται.

Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά συντάξεων που εισέπραξαν, επειδή ακριβώς δεν είχε εφαρμοσθεί η εν λόγω σχετική νομοθετική ρύθμιση εγκαίρως (λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού), πιθανότατα μέσω μηνιαίας παρακράτησης από το ποσό της σύνταξής τους.

Ημεορμηνίες πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων

Ως γνωστόν, μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε πολλούς από τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας που είχε παρέλθει τριετία από τον θάνατο. Στην τελευταία μηνιαία καταβολή, στα τέλη Μαΐου (σύνταξη Ιουνίου), είδαν σημαντική μείωση στο ποσό της σύνταξης που τους καταβλήθηκε.

Ο λόγος ήταν η καθυστερημένη και απροειδοποίητη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει τη – μετά πάροδο τριετίας από τον θάνατο – μείωση του ποσού της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Επισημαίνεται ότι η ίδια ρύθμιση προβλέπει διατήρηση του ίδιου ποσού, χωρίς καμία μείωση, αν ο δικαιούχος της σύνταξης ούτε εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται. Δυστυχώς, μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είδαν και συνταξιούχοι που ούτε εργάζονταν ούτε συνταξιοδοτούνταν, προφανώς επειδή η περικοπή-μείωση έγινε χωρίς προηγούμενο εξατομικευμένο έλεγχο.

Οι 17 περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης

Μέχρι τέλους του έτους συμπληρώνονται οι ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται όποτε συμπληρώσει την κατάλληλη ηλικία ή όποτε το επιθυμεί.

Η «αρχή» αυτή ισχύει μετά το νέο ασφαλιστικό (ν.4387/16), καθώς φέτος ολοκληρώνεται ο χρόνος των μεταβατικών διατάξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος/α δεν κάνει φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση, θα χάσει τα ευνοϊκά όρια (το προνόμιο). Αντιθέτως, μπορεί να κάνει χρήση των μεταβατικών ορίων όποτε το επιθυμεί.

Αυτή είναι η αληθής ερμηνεία των ασφαλιστικών διατάξεων καθώς πολλοί ασφαλισμένοι σπεύδουν να παραιτηθούν και υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης (υπάλληλοι ΕΦΚΑ, εκπαιδευτικού, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.)

Με αυτά τα δεδομένα οι μεταβατικές διατάξεις διαμορφώνονται ως εξής:

Δημόσιο

1. Συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ασφάλισης. Ασφαλισμένοι με ένσημα ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ. πριν από το 1983 και διορισμό μετά το 1983 βγαίνουν με συνολικό χρόνο ασφάλισης 37 έτη (Δημοσίου και άλλων Ταμείων). Το όριο ηλικίας καθορίζεται με βάση το 55ο έτος. Ασφαλισμένος με 37 χρόνια το 2017 θα συνταξιοδοτηθεί στα 57,8. Με 37 έτη το 2018, θα συνταξιοδοτηθεί 58,6 ετών. Ενώ με 37 έτη φέτος, θα βγει στα 61,2. Στα 37 έτη συμπληρώνονται με εξαγορά και της στρατιωτικής θητείας.

2. Συνταξιοδότηση με 35ετία. Ασφαλισμένοι πριν από το 1983 με 35ετία από 19/8/2015 και μετά συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν και το 58ο έτος. Δηλαδή με 35 έτη το 2016 και ηλικία 58, σύνταξη στα 59 ετών.

3. Ασφαλισμένοι με 25ετία το 2011 παίρνουν μειωμένη στα 56 και πλήρη εφόσον συμπληρώσουν 36 έτη και με όριο ηλικίας καθορίζεται με βάση το έτος που θα έχουν συμπληρώσει και το 58ο έτος και τα 36 έτη. Για παράδειγμα ασφαλισμένος 58 ετών το 2018, που συμπληρώνει όμως τα 36 έτη το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί στο 61ο έτος. Με 36 έτη φέτος, βγαίνει στο 61ο και 6 μήνες

4. Μητέρες με ανήλικο και 25ετία ως το 2010. Το νέο όριο καθορίζεται από το έτος που κλείνουν την ηλικία των 50. Με ηλικία 50 το 2018, σύνταξη στα 60,2 και το 2021 στα 65,3 (εάν, εν τω μεταξύ, δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις με 25ετία).

5. Γονείς με 25ετία το 2011 και ανήλικο τέκνο είτε το 2011 είτε μετά το 2011. Παίρνουν σύνταξη (πλήρη) και οι άνδρες και οι γυναίκες με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 52. Με ηλικία 52 το 2016, σύνταξη στα 56,9. Με ηλικία 52 το 2020, σύνταξη στα 63,7.

6. Γονείς με 25ετία το 2012 και ανήλικο τέκνο είτε το 2012 είτε μετά το 2012. Βγαίνουν με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν τα 55. Με ηλικία 55 το 2018, σύνταξη στα 61. Με ηλικία 55 το 2019 σύνταξη στα 62 και 6 μήνες.

17 περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης

Πλασματικά

Προσοχή: Οι γονείς έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους ώστε να έχουν την 25ετία το έτος που ισχύει το χαμηλότερο όριο ηλικίας. Για παράδειγμα γυναίκα που είχε 25 έτη το 2012 και δύο παιδιά, μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη ώστε να έχει την 25ετία το 2010.

Ωστόσο, αν μία γυναίκα είχε ανήλικο και 25ετία (με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου από το παιδί) το 2010 και είναι σήμερα 56 ετών, αποχωρεί με σύνταξη (γιατί ήταν 50 ετών το 2015 και μπορούσε να βγει τότε).

7.Με πρόωρη σύνταξη στα 55, 56 και 58 από το Δημόσιο βγαίνουν οι γυναίκες με 25ετία ως το 2010. Το όριο για πλήρη είναι το 60ό έτος και για μειωμένη διατηρείται το 55ο και μετά τις 19/8/2015 όπως προκύπτει με ερμηνευτική εγκύκλιο του Δημοσίου.

8.Σύνταξη ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με 25ετία το 2011 και το 2012. Για πλήρη θα πρέπει πρώτα να κλείσουν το 61ο έτος και το 63ο έτος. Για μειωμένη τα όρια είναι 56 και 58 και δεν αλλάζουν σύμφωνα με ερμηνεία του ΓΛΚ, μέχρι νεωτέρας.

Ιδιωτικός τομέας

9. Ασφαλισμένος με 10.500 ένσημα (ή 35 έτη ασφάλισης οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ως το 2010 ή το 2011 (πραγματικά ή και πλασματικά) και ηλικία 58 ετών μετά τις 19/8/2015 αποχωρεί στα 58,6. Αν τα 58 τα κλείσει φέτος βγαίνει το 61ό και 6 μήνες.

10. Ασφαλισμένος με 10.500 ένσημα το 2012, συνταξιοδοτείται αφού κλείσει τα 59. Αν τα έχει κλείσει από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, τα νέα όρια για σύνταξη είναι από 59,6 ως 61,8 ετών (φέτος). Από 1/1/2022 όλα τα όρια θα πάνε στο 62ο έτος.

11. Ασφαλισμένος με 10.000 ένσημα ως το 2012 βγαίνει στη σύνταξη αφού κλείσει το 62ο και το 63ο έτος με πλήρη. Αν τα κλείσει από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, τα νέα όρια για σύνταξη με 33,3 έτη είναι από 63,6 ως 66,6 ετών.

12. Γυναίκα με 10.000 ένσημα ως το 2012, αν συμπλήρωσε την ηλικία 57-58,5 από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μεταξύ 59,2 ως 65,1 ετών.

13.Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε πρώην ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών, «κλειδί» για τη συνταξιοδότηση πριν τα 62 θεωρείται η 25ετία και η 35ετία. Έτσι, παλαιοί ασφαλισμένοι που προσλήφθηκαν μετά το 1983 σε τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ ή άλλες ΔΕΚΟ ή ασφαλίστηκαν σε Ταμεία Τύπου κατοχυρώνουν την έξοδο με 35 έτη και με τα όρια ηλικίας που ισχύουν όταν γίνουν 58 ετών.

14. Γυναίκα (ασφαλισμένη προ του 1993) με 3.600 βαρέα ένσημα το 2010 έχει θεμελιώσει το 55ο έτος και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση αυτού του ορίου (και 4.500 ένσημα, μαζί με τα πλασματικά κατά την «έξοδο»). Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 στο 56ο έτος και στο 57ο έτος αν τα 3.600 ένσημα (12 έτη ΒΑΕ) έχουν συμπληρωθεί το 2012. Τα μεταβατικά αυτά όρια καταργούνται και από το 2013 και μετά οι γυναίκες με ΒΑΕ ( 15ετία ή 4.500 ένσημα) συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος όπως και οι άνδρες συνάδελφοί της…

15.Τα μεταβατικά όρια είναι σημαντικά για τις μητέρες, εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν 5.500 ένσημα το 2010 και ανήλικο ταυτόχρονα. Όποια είχε συμπληρώσει το 50ό έτος μέχρι 18/8/2015 συνταξιοδοτείται ανά πάσα στιγμή.

16. Μητέρα με ανήλικο το 2011 και 18,4 έτη ασφάλισης, μαζί με τέσσερα πλασματικά έτη, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση του 52ου έτους, στην περίπτωση που γεννήθηκε προ της 18ης Αυγούστου του 1963.

17. Αντιστοίχως, με ανήλικο και 5.500 ένσημα το 2012 η ηλικία συνταξιοδότησης από το 55ο έτος (μειωμένη) το 2012, οπότε συνταξιοδοτούνταν η μητέρα που είχε γεννηθεί μέχρι τις 18/8/1960, σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 650 και 6 μήνες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share