Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν μειώσεις και ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου - Βόμβα ΣτΕ για επικουρικές και Δώρα (Video)

Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - Ποιους αφορά η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ και πότε θα εκδοθεί

13 Ιουνίου 2021 10:09
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν μειώσεις και ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου - Βόμβα ΣτΕ για επικουρικές και Δώρα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Απαλλαγή των επαγγελματιών και τον μήνα Ιούνιο από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, ρυθμίσεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, την αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς πλοίων πρώτης κατηγορίας, και τη νέα αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης στα τυχερά παίγνια με στήλες, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα, δείτε τις πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής.

Το θέμα παρουσιάστηκε αναλυτικά στην εκπομπή του OPEN TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εν αναμονή της απόφασης - βόμβα του ΣτΕ για επικουρικές και Δώρα

Εν αναμονή τηε βαρυσήμαντης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων που απορρέουν από τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές και δώρα, καθώς μέσα στο επόμενο 20ήμερο ή το αργότερο αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί .

Μια δικαστική απόφαση απο την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Το θέμα αναλύθηκε στην εκπομπή του OPEN TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη:

Ποιους αφορά η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση της Ολομέλειας αφορά τρεις διακριτές κατηγορίες συνταξιούχων:

  1. κατ αρχήν περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους. Μέσω της απόφασης του ΣτΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα Διοικητικά Δικαστικά Συμβούλια) τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη.
  2. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Η διάταξη απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις γι αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβέννυνται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων. Παρόλα αυτά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσέφυγαν έως τα τέλη του 2020, για να προλάβουν και την παραγραφή των 6 μηνών του 2015 (παραγραφή 5ετίας).
  3. Δυνητικά η απόφαση θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το 5μηνο του 2016 (Ιανουάριος – Μάιος 2016) που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της 5ετίας. Κρίσιμη σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πολιτική διαχείρηση της απόφασης από την κυβέρνηση.

Συνεπώς κρίνονται τα εξής αναδρομικά 11 μηνών:

  • Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια
    σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).
  • Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
  • Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share