Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ψηφιακή Μέριμνα: Ανοιξαν οι αιτήσεις για τα voucher - Διαδικασία και δικαιούχοι

Ξεκίνησε ο Β’ κύκλος

12 Ιουνίου 2021 09:40
Ψηφιακή Μέριμνα: Ανοιξαν οι αιτήσεις για τα voucher - Διαδικασία και δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκίνησαν να υποβάλλουν αιτήσεις επιχορήγησης και οι δικαιούχοι του Β’ Κύκλου της «Ψηφιακής Μέριμνας», μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος. Παράλληλα, μάθε για τις αλλαγές στα δελτία ανεργίας και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου, μπορούν να καταθέτουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανεξαρτήτως του αν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού (Α21) του ΟΠΕΚΑ.

Δικαιούχοι της «Ψηφιακής Μέριμνας» είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες λαμβάνουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Ψηφιακή Μέριμνα: Ανοιξαν οι αιτήσεις για τα voucher - Διαδικασία και δικαιούχοι

Έχουν εκδοθεί 409.000 επιταγές δικαιούχων

Καλούμε τους δικαιούχους του Β’ κύκλου του προγράμματος, καθώς και τους δικαιούχους του Α’ κύκλου που δεν έχουν καταθέσει ακόμα την αίτησή τους, να ενημερωθούν σχετικά με την «Ψηφιακή Μέριμνα» στην ιστοσελίδα www.digital-access.gov.gr και να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/.

Πότε λήγει η προθεσμία

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους δικαιούχους των Α’ και Β’ κύκλων του προγράμματος έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. Μετά από αυτή την καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων, η έκδοση νέων επιταγών για αιτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η πραγματοποίηση αγορών με τις εκδοθείσες επιταγές για τους δικαιούχους των Α’ και Β’ κύκλων.

Αφού η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι τόσο του Α’ όσο και του Β’ κύκλου θα λάβουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους. Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους, είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών. Οι οικογένειες με περισσότερα από ένα ωφελούμενα τέκνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Οικοδομώντας στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, η οποία αποτελεί το κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, και στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου, επενδύονται 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης κλίμακας τόσο ως προς τον προϋπολογισμό του όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους. κάλυψη των καμερών σε φορητές και σταθερές συσκευές. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές είναι οι εταιρείες ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή και πώληση ειδικών γκάτζετ για την κάλυψη των καμερών σε φορητές και σταθερές συσκευές.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό - Έρχονται... κύματα τουριστών από το εξωτερικό

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (10/6) άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, με την πλατφόρμα να είναι ανοικτή έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο και στον νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις για δικαιούχους και παρόχους.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ΟΑΕΔ) ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ορθή και πλήρης συμπλήρωση των αιτήσεων, καθώς και η ταυτόχρονη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα βοηθήσει στην ταχύτερη επεξεργασία τους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι ή άνεργοι:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
    έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Πόσοι έρχονται από το εξωτερικό μέχρι τέλη Ιουνίου

Περισσότερες από 800 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματιστεί από το εξωτερικό προς τα βασικά αεροδρόμια της χώρας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 14 έως 20 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί 384 χιλιάδες θέσεις, 45% περισσότερες σε σύγκριση με την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ την εβδομάδα 21 έως 27 Ιουνίου, οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 462 χιλιάδες, αύξηση 20%. Ενδεικτικό της ανόδου που καταγράφεται όσο περνούν οι μέρες, είναι πως αυτή την εβδομάδα οι εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 264 χιλιάδες, τη στιγμή που ευχάριστα νέα μας στέλνουν και περισσότερους τουρίστες.

Η υψηλότερη κίνηση αναμένεται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ τα αεροδρόμια στα οποία αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος και η Ζάκυνθος.

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, από τον Ιούλιο και μετά ξεκινά στην ουσία η τουριστική σεζόν, αφού οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν αυτό το διάστημα. Ξενοδόχοι λένε πως το κλίμα της ζήτησης είναι ακόμη ρευστό, περιμένουν όμως βελτίωση όσο προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία και γίνεται πιο ξεκάθαρο το τοπίο όσον αφορά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Οι κρατήσεις πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα είναι last minute, μια τάση που όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αυξητική τάση στις διεθνείς αφίξεις για Ρόδο, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Fraport, σύμφωνα με τα οποία, από την 1η έως την 6η Ιουνίου, τα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου υποδέχθηκαν περισσότερες από 150 διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν στα νησιά περισσότερους από 40 χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, οι Γερμανοί συνεχίζουν και το 2021 την "παράδοση" που τους θέλει κορυφαία αγορά προσέλκυσης τουριστών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των αφιχθέντων επιβατών στη Ρόδο και την Κω, με δεύτερους προς το παρόν για τα δύο αυτά νησιά τους Πολωνούς, οι οποίοι συνεχίζουν την αυξητική τάση που παρουσίασαν την περσινή χρονιά. Αντίστοιχα, για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ελβετοί καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ η Μύκονος δέχεται και ένα μέρος των επισκεπτών (της τάξης του 10%) από το Κατάρ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share