Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες - Πώς θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας - Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Βήμα βήμα η διαδικασία

11 Ιουνίου 2021 13:09
Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες - Πώς θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας - Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε δοκιμαστικά ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, και εν συνεχεία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γονικής παροχής κλπ., συγκεκριμένων γενικών κατηγοριών ακινήτων, όχι όμως και της αξίας με την οποία υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.

Για να συνδεθείτε με την πλατφόρμα (https://www1.gsis.gr/valuemaps/), δείτε τις οδηγίες που συνέταξε η ΠΟΜΙΔΑ:

  1. Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

    Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες - Πώς θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας
  2. Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

    Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες: Βήμα βήμα η διαδικασία


  3. Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

    Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες
  4. Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
  5. Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ανοιξε η εφαρμογή για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega, ανακοίνωσε αύξηση των δόσεων για τον φόρο ακινήτων, οι οποίες σήμερα είναι 6, ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για το πόσες δόσεις θα αποφασιστούν τελικά.

«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οδηγούν σε αυξήσεις στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δε θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη, ούτε πιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν.

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα, θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε, ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές, που ανέβηκε η αντικειμενική αξία», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, που θα υπάρχει το 2022 – να μειωθεί κατά 8% ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά.

Πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα
Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», κατέληξε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share