Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου - Ποιοι θα έχουν μειώσεις μέχρι 100%

Ποιους αφορά

11 Ιουνίου 2021 11:22
Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου - Ποιοι θα έχουν  μειώσεις μέχρι 100%
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποφάσεις, διατάξεις, εγκυκλίους και δηλώσεις covid, αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ή μηδενικών ενοικίων. Παράλληλα, δείτε τι αλλάζει στην τηλεργασία.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών για τα ενοίκια του Μαΐου, μέχρι τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις Covid για τις δηλώσεις Απρίλιου, ενώ τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η απόφαση που θα ξεκαθαρίζει όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών το τοπίο με τις γκρίζες ζώνες που έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο παρά το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν ενοίκιο από τους μισθωτές.

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου

Ειδικότερα:

1. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν προκαταβολικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μηδενικά ή κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος θα πρέπει έως την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα ενοίκια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα αποζημιώνεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

2. Λύσεις στα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων που για 16 μήνες δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από το κράτος παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια ή μηδενικά επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες. Με τις διορθώσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ είτε θα αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια ή θα κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε να αποζημιωθούν πλήρως για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν.

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου-Ιουνίου - Ποιοι θα έχουν μειώσεις μέχρι 100%

3. Κατατίθεται έστω και καθυστερημένα η διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση για τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων. Όπως εχει αναφέρει ο κ. Σταικούρας ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου. Σημειώνεται ότι τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οτο ενοίκιο είναι μειωμένο κατά 40% . Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Μειώσεις ενοικίων μέχρι 100% για Ιούνιο και Ιούλιο

Το καλοκαίρι συνεχίζεται με ρυθμίσεις για την καταβολή ενοικίων, σημειώνοντας μέχρι και απαλλαγή στο 100%.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπήρχαν.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% για τον Ιούνιο ισχύει επίσης για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον τρέχοντα μήνα, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας, για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

Το ευνοϊκό μέτρο θα εφαρμοστεί και τον Ιούλιο στις ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα δίνεται δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.

Τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Επιστολή με αιτήματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέστειλε, παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων και τη διαπίστωση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα για να επανέλθει στους ρυθμούς του 2019 και να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ζητώντας τη συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων και στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του κλάδου της εστίασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για να καλυφθεί «το βουνό των υποχρεώσεων» που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μιας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share