Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Αλαλούμ με την ΔΕΗ: Αυτοί οι Έλληνες θα πληρώσουν λιγότερα αλλά έρχονται και... αυξήσεις!

Μεγάλη προσοχή!

10 Ιουνίου 2021 11:32
Αλαλούμ με την ΔΕΗ: Αυτοί οι Έλληνες θα πληρώσουν λιγότερα αλλά έρχονται και... αυξήσεις!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα μικρός πανικός επικρατεί σχετικά με τη ΔΕΗ! Από τη μια αποφάσισε να στήριξη καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα αλλά από την άλλη ετοιμάζει και αυξήσεις!

ΔΕΗ: Στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα -Ποιους αφορά

Με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/53061/728 (ΦΕΚ 2377/Β/7-6-21) τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/14-7-2020 ΚΥΑ, σχετικά με τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ρεύματος για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με την παραπάνω ΚΥΑ επεκτείνεται η δυνατότητα επανασύνδεσης σε καταναλωτές τους οποίους είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31/12/2020 και παραμένουν αποσυνδεδεμένοι.

ΔΕΗ: Έρχονται και άλλα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος; Η έκπτωση 30% και οι αρνητικές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει! Το παρασκήνιο της απόφασης

Αλαλούμ με την ΔΕΗ

Επισημαίνονται τα εξής:

Η αποσύνδεση παροχής ρεύματος θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατίθενται και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Ε1 του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
  2. Ε9 όλων των μελών του νοικοκυριού
  3. Εκκαθαριστικό του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.

Νέα αύξηση τιμολογίων ετοιμάζει η ΔΕΗ

Η επιβάρυνση των καταναλωτών συνεχίζεται και μάλιστα παγιώνεται με την απόφαση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα, της ΔΕΗΔΕΗ +0,44%, να ενσωματώσει στα τιμολόγιά της ρήτρα προσαρμογής τιμολογίου σε σχέση με την τιμή προμήθειας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

Οπως αναφέρει, «η νέα αυτή απόφαση της διοίκησης της ΔEΗ, με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ως προτεραιότητα την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά τη χρηματιστηριακή απόδοση και την καταγραφή κερδών εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και την τακτοποίηση χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η ρήτρα αυξήσεων σε σχέση με τη χρέωση προμήθειας διαβάζουμε ότι θα εφαρμοστεί από τη ΔEΗ από τις 5 Αυγούστου του 2021 και ενώ σήμερα η λιανική τιμή κυμαίνεται σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), δίνει δηλαδή υπερεπαρκή περιθώρια για κέρδη χωρίς αυξήσεις. Για να χρυσώσουν δε το χάπι, μιλάνε για μείωση επιβαρύνσεων και όχι για μείωση τιμών, αλλά και για εκπτώσεις που όμως θα εξανεμιστούν από τη ρήτρα αυξήσεων. Η ατυχής «δημιουργική» λογιστική αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή αυξήσεις. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε συνέχεια της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επαγγελματιών με την ενεργοποίηση ρήτρας CΟ2 στη Χαμηλή Τάση.

Αλαλούμ με την ΔΕΗ

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

  • Όταν το 2020 η χονδρική τιμή προμήθειας έφτασε μέχρι και το 25% της λιανικής η ΔEΗ και η κυβέρνηση δε σκέφτηκαν να μειώσουν τις τιμές, όπως είχαμε προτείνει. Αντιθέτως, τώρα επιλέγουν να επιβάλουν αυξήσεις στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.
  • Η νέα αναπροσαρμογή προκύπτει μετά από παρατηρήσεις της ΡΑΕ προς τη ΔEΗ που αποδεικνύουν σοβαρά ελλείμματα της διοίκησης της ΔEΗ, που έτσι κι αλλιώς έχουν καταλάβει οι καταναλωτές «στο πορτοφόλι» τους.
  • Παρότι οι εξωτερικές παράμετροι κόστους της ΔEΗ πέφτουν, κάτι που έπρεπε να οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, στα απολογιστικά στοιχεία του 2020 και στα προσωρινά του 2021, παρατηρείται αύξηση των παραμέτρων κόστους που οφείλονται στη διοίκηση της ΔEΗ (κόστος διοίκησης, αναθέσεις, διαφήμιση). Αποδεικνύεται ότι οι «άριστοι» της ΝΔ αυξάνουν το κόστος εις βάρος των καταναλωτών και μοναδική τους έννοια και επιτυχία είναι να αυξάνουν και τις αμοιβές και τα bonus για τον εαυτό τους.
  • Η νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔEΗ επιτρέπει τη διατήρηση υψηλών τιμών και τις υψηλές επιβαρύνσεις αλλά και τη χειραγώγηση τιμών ενέργειας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί και από την αγορά και κορυφώθηκε με την άναρχη εκκίνηση της αγοράς εξισορρόπησης (target model).

Ούτε η διαφήμιση, ούτε το «κύμα» θετικής προπαγάνδας δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική της ΝΔ και στην αγορά ηλεκτρισμού είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ούτε ότι ωφελεί μόνο -μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού- μεγάλους παίκτες της αγοράς και «γαλάζια παιδιά» που λεηλατούν την περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα χρυσοπληρώνονται για αυτό», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share