Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξαναβγαίνει στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

2.5 δισ. ευρώ ο στόχος για το ελληνικό Δημόσιο

9 Ιουνίου 2021 11:52
Ξαναβγαίνει στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Μια σημαντική ένεση ρευστότητας η οποία θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία αναζητά από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές, όπως είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2020, για παράδειγμα, καθώς το βιβλίο προσφορών ανοίγει για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Οι αρχικές τιμές που έχουν δοθεί στο βιβλίο προσφορών διαμορφώνουν μια απόδοση της τάξεως του 0,99%, ωστόσο μετά τη διαμόρφωση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 0,88% η τελική απόδοση του ελληνικού θα διαμορφωθεί στο 0,89% με 0,90%, όπως είχε αναφέρει το Bankingnews από τις 8 Ιουνίου 2021.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ως στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να πάει και λίγο ψηλότερα φθάνοντας τα 2,5 δισ, κάτι που σύμφωνα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν και το ιδανικό σενάριο.

Το επιτόκιο θα καθοριστεί πέριξ του 0,90%, ενώ οι συνολικές προσφορές θα φθάσουν τα 18 με 20 δισεκ. υπερκαλύποντας το ζητούμενο ποσό έως 8 φορές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί και η σημερινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά, μέσα στο 2021, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί μία ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις ευρώ.
  • Η τελευταία, πριν την σημερινή, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Χρήματα για τα κρατικά ταμεία

Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με την νέα έκδοση στις 9 Ιουνίου 2021 θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά, χθες όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφώνεται στο 0,88%. Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν.

Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες είχε σημειωθεί σημαντική προσέλευση επενδυτών και μάλιστα των αποκαλούμενων «καλών επενδυτών», δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και γενικά μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Τα Hedge Funds έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, σε ότι αφορά την συμμετοχή τους. Απομένουν μάλιστα δύο ακόμη εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά με το συνολικό ποσό να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού»

Σίγουρος ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 10ο επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για δεύτερο συνεχόμενη χρονιά διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας. Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά, είπε ο υπουργός, είναι ότι «παρά την παραμένουσα αβεβαιότητα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εξελισσόμενα προγράμματα εμβολιασμών και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

Η πανδημία της COVID-19, επεσήμανε, ήταν μεγάλο σοκ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και για την ελληνική. Ωστόσο, πρόσθεσε, μία σειρά θετικών δεικτών και οι πρόσφατες εξελίξεις, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα και ότι εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

  • Πρώτον, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, καλύτερα από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση, καθιστώντας ρεαλιστική την επίτευξη της πρόβλεψής της για ανάπτυξη 3,6% φέτος. Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ΟΟΣΑ, έχουν κάνει ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και 3,8%, αντίστοιχα.
  • Δεύτερον, παρά τις πιέσεις από την πανδημία, τα αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης, απορρόφησαν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία, είπε, μειώθηκε το 2020 στο 16,4%, από 17,3% το 2019.
  • Τρίτον, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε σημαντικά στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 75,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
  • Τέταρτον, τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον Moody's και τον S&P.
  • Πέμπτον, η Ελλάδα άντλησε συνολικά 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019.
  • Έκτον, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης της πανδημίας.
  • Έβδομον, ο δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Μάιο στις 58 μονάδες από 54,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2000. Επιπλέον, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.
  • Όγδοον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ESI) έφτασε σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο.
  • Ένατον, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και υπήρξαν ξένες άμεσες επενδύσεις, παρά την πανδημία, όπως της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για το νέο data center της, της Pfizer που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου κόμβου στη Θεσσαλονίκη και της Volkswagen (και του πιλοτικού προγράμματός της) για ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια.
  • Δέκατον, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς πέντε αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της.

Οι παραπάνω θετικοί δείκτες και εξελίξεις, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ο καρπός μίας υπεύθυνης, καλά σχεδιασμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής της στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει στέρεη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της κρίσης, στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην ενίσχυση πολιτικών φιλικών στις επενδύσεις και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σε καλό δρόμο η ελληνική οικονομία

Οι παραπάνω εξελίξεις, συνέχισε, εμπνέουν αισιοδοξία για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι παραμένουν πολλές δυσκολίες στο μέλλον. «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες που απαιτούν συνεχείς διαρθρωτικές προσπάθειες. Προσπάθειες που ήδη κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε περαιτέρω, καθώς δημιουργούμε σταδιακά αλλά σταθερά, την μετά τον κρορονοϊό εποχή», τόνισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους «ρεαλιστικούς αλλά φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους» που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως την επίτευξη υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης από το 2021, την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και ικανοποιητικών αλλά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων το 2023, καθώς και την επίτευξη επενδυτικής διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Αναλύοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης, με τις οποίες επιδιώκονται οι παραπάνω στόχοι, ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την καλύτερη δυνατή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού 2021-27, που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά ταμεία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, και βέβαια το πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά, ΕΕ», που είναι πιο γνωστό ως Ταμείο Ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που παρουσίασε το εθνικό της σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό ως «Ελλάδα, 2.0».

Οι πόροι του προγράμματος αυτού, είπε, ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ, από τους οποίους τα 17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, ενώ συνολικά είπε ότι οι πόροι που θα είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα (μαζί με τις επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν) θα φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ.

Εφαρμόζοντας την παραπάνω στρατηγική, είπε ο υπουργός, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να εισέλθει η Ελλάδα σε έναν νέο δρόμο ανάπτυξης και να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις.

COVID-19: H αντίδραση της ΕΕ στις οικονομικές επιπτώσεις

Στις 23 Απριλίου 2020, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να εργαστούν για τη σύσταση ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ με σκοπό να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει επειγόντως πρόταση, στην οποία θα διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ του ταμείου και του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Η πρόταση, ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαΐου 2020.

Επιπτώσεις της πανδημίας στην Ευρώπη

Στις 21 Ιουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το «Next Generation EU», μια προσπάθεια ανάκαμψης με προϋπολογισμό 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας. Η δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη διέρχεται τώρα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας ώστε να είναι έτοιμη το 2021.

Παράλληλα με τη δέσμη ανάκαμψης, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1.074,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός θα στηρίξει τις επενδύσεις στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και τις επενδύσεις στην ανθεκτικότητα.

Μαζί με τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια ύψους 540 δισ. ευρώ για τα τρία δίχτυα ασφαλείας (για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη), η συνολική δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ΕΕ ανέρχεται σε 2.364,3 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία επί της δέσμης στις 10 Νοεμβρίου 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 ασχολήθηκε με τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τη συμφωνία και ήρε τα εμπόδια για την έγκριση της δέσμης.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Το μέσο αυτό, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του «Next Generation EU», θα παράσχει στα κράτη μέλη στήριξη ύψους 672,5 δισ. ευρώ για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share