Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Ιστορική απόφαση για τους G7 - Συμφώνησαν για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Οι πρώτες πληροφορίες

5 Ιουνίου 2021 15:19
Ιστορική απόφαση για τους G7 - Συμφώνησαν για παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στη φοροδιαφυγή.

Συμφωνία για μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το BBC, και συμφώνησαν σε μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%. Όπως παρατηρεί το BBC, ανάμεσα στις εταιρείες που θα επηρεαστούν θα είναι η Amazon και η Google, γίγαντες δηλαδή του διαδικτύου.

Η εν λόγω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία».

Ελληνική οικονομία: Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου

Θετικά νέα έρχονται για την ελληνική οικονομία, αφού η χώρα μας προχώρησε σε καινούργια έξοδο στις αγορές, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο λήξης τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale να τρέξουν το βιβλίο προσφορών, μετά την έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Στόχος της έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού μεταξύ 1,5 - 2,5 δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο της τάξης του 0,18% -0,22%.

Ελληνική οικονομία: Νέα επιτυχία με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Σημειώνεται πως σε συνέχεια των πέντε επιτυχημένων δημοπρασιών δημοσίου χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε δύο μακροπρόθεσμες εκδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 0,8%, το χαμηλότερο διαχρονικά για όλες τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, και μία έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του 2,0%.

Αμφότερες οι εκδόσεις, υπερκαλύφθηκαν από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ήταν μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές.

Η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές ακόμα και σε χρονικό ορίζοντα 30ετίας αντικατοπτρίζει το βαθμό σημαντικής ανάκαμψης της σχετικής εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με κίνδυνο η τρέχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώσει σαφώς τη δυναμική του, ωστόσο ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως η μέση διάρκεια αποπληρωμής, βελτιώνουν την προοπτική μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share