Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Ξεχάστε όσα ξέρατε από το 2022 - Μειώσεις και πληρωμές σε 5 δόσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

3 Ιουνίου 2021 11:21
ΕΝΦΙΑ: Ξεχάστε όσα ξέρατε από το 2022 - Μειώσεις και πληρωμές σε 5 δόσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΕΝΦΙΑ: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ο φόρος συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Με την ευκαιρία διαβάστε: Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι πρέπει να ξέρετε για αναστολές, ενοίκια & όλες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

«Πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

ΕΝΦΙΑ: Ξεχάστε όσα ξέρατε από το 2022

Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών» τονίζοντας ότι φέτος η χώρα θα αναπτυχθεί με 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως είπε, στην αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, ο οποίος θα φτάσει περίπου το 45% των εσόδων του 2019 έναντι 26% που ήταν το 2020, αλλά και στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, το έλλειμμα θα αγγίξει το 7%, γιατί και το lockdown κράτησε περισσότερο και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί, άγγιξαν τελικά τα 15,9 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψουμε στα πλεονάσματα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι του χρόνου θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% για το 2023 και στο 2,9% για το 2024.

Πρόσθεσε ότι από τα μέτρα ύψους 15.9 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν φτάσει ακόμα στο πορτοφόλι του πολίτη και αυτά αφορούν κυρίως στην επιδότηση των παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, στην ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ και του τουρισμού με 420 εκατ. ευρώ. Τέλος, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στήριξης του λιανεμπορίου με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως έγινε με τους άλλους κλάδους.

ΕΝΦΙΑ: Χωρίς αλλαγές για το 2021 - Ποιοι απαλλάσσονται από το φόρο - Σε έξι δόσεις η καταβολή

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπήρχε μεγάλη άνοδος της φορολογητέας αξίας τους μετά την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών τιμών.

Το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα. Παράλληλα, αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σε έξι δόσεις η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου, επισήμως η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, καθώς και η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές της χώρας θα προχωρήσει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Οι θεσμοί επιμένουν ιδιαίτερα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.).

Η νέα μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων του 2022.

Ποιοι δικαιούνται μείωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες που ήταν πληττόμενοι λόγω πανδημίας, αυτοί καλούνται να πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που απαλλάσσονται τελείως, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι των οποίων:

Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • άγαμος: έως 9.000 ευρώ
  • έγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ,
  • έγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ΕΝΦΙΑ: Ξεχάστε όσα ξέρατε από το 2022

Δικαιούχοι απαλλαγής 100%:

Σε οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share