Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ο ΕΝΦΙΑ... επιστρέφει με 12μηνες δόσεις - Πότε τελικά θα μειωθεί

Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων που «δείχνουν» νέα θετικά μέτρα

2 Ιουνίου 2021 16:52
Ο ΕΝΦΙΑ... επιστρέφει με 12μηνες δόσεις - Πότε τελικά θα μειωθεί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η «λέξη» ΕΝΦΙΑ δεν φέρνει πάντοτε τις πιο ευχάριστες σκέψεις, αλλά τελικά δεν αποκλείεται σύντομα να μειωθεί, ενώ ένα νέο πλάνο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει, ότι ο φόρος αυτός επιστρέφει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πληρώνοντας ακόμη και όλο τον χρόνο σε δόσεις 12 μηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Κομισιόν, από το 2022 τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο αντί για τον Αύγουστο και θα υπολογιστούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες και θα ισχύσουν σύντομα.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνεται είτε σε 9 μηνιαίες δόσεις, είτε και σε 12, με την πρώτη να είναι τον Απρίλιο και την τελευταία, είτε τον Δεκέμβριο, είτε τον Μάρτιο, αν κι ετοιμάζεται ένα ιδιαίτερο δώρο από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, συστήνει στο Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 10ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποποτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Συνολικά, η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Οι αρχές πραγματοποίησαν μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Η πρόοδος στις μεταρρυθίσεις που «δείχνουν» νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα ευνοϊκά μέτρα

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν βλέπουν πρόοδο στις βασικές μεταρρυθμίσεις, έστω και όπως σημειώνουν οι πανδημία έχει προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις. Η έκθεση υιοθετεί τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από φέτος, πετυχαίνοντας ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ το 2021 και 6% το 2022.

Η βάση για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το άνοιγμα του Τουρισμού κυρίως τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, η Κομισιόν χαμηλώνει αρκετά τον πήχη των εκτιμήσεων της για τα επόμενα χρόνια καθώς βλέπει ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ το 2023 (έναντι 4,4% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ) και 1,7% του ΑΕΠ (έναντι 4,1% του ΑΕΠ το ΥΠΟΙΚ) ενώ μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη θα έχει υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα μέχρι και το 2030 στο 0,7%.

Η έκθεση τονίζει ότι δεν λαμβάνει την μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες από τα κονδύλια του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς προκύπτουν οι μεσοπρόθεσμες διαφορές της πρόβλεψης σε σχέση με αυτές του ΥΠΟΙΚ ως το 2026.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται από 7,3% του ΑΕΠ φέτος να μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ το 2022.

Η έκθεση θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση τις μόνιμες φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν από φέτος και αφορούν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες και τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

Όπως αναφέρουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει είναι η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου που θεωρείται πολύ βασική, καθώς δίνει μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέος.

Στην έκθεση ωστόσο επισημαίνεται ότι ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων μετά την πτώχευση των φυσικών προσώπων, δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καθώς θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.

Πρόοδος καταγράφεται και στο πρόγραμμα "Ηρακλής" που συνετέλεσε στο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 30,2% στο τέλος του 2020, καθώς θα βοηθήσει την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.

Αναφορά γίνεται και στην επίτευξη του στόχου για 30% κεντρικές κρατικές προμήθειες στο τομέα της υγείας και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.
Επισημαίνει την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την ολοκλήρωση του 3ου πυλώνα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε άτομα με αναπηρία.

Επίσης τονίζεται ότι έχει προχωρήσει η αλλαγή καταγραφής των δημοσίων λογαριασμών, το κτηματολόγιο, ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο στόχο για την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με βάση τις εμπορικές, καθώς όπως αναφέρει η έκθεση η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2021.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, θα πρέπει να ανακοινωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2022 και θα εφαρμοστεί στην πράξη από τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου.

Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα ενώ και η διαπραγμάτευση για τον κατώτερο μισθό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Ιούλιο.

Επίσης τονίζεται και η πρόθεση των ελληνικών αρχών να τελειώνουν και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, με μια νέα μεθοδολογία που συμφωνήθηκε από κοινού και επιτυγχάνει τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων και την ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Μέσα στην έκθεση επισυνάπτεται και μια αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που καταλήγει στο ότι το ελληνικό χρέος παρά την αύξησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 παραμένει βιώσιμο λόγω των ειδικών του χαρακτηριστικών.

Με βάση το βασικό σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες τους χρέους αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω του πρόσθετου χρέους της πανδημίας, αλλά και της απορρόφησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδο κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το χρέος κορυφώθηκε μεν το 2020, φτάνοντας στο 205,6%, αλλά θα επανέλθει σε καθοδική τροχιά από το 2021, υποχωρώντας στο 204% του ΑΕΠ και ταχύτερα από το 2022 και μετά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share