Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανοίγουν οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού τον Ιούνιο - Καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις

Αυτό είναι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

27 Μαΐου 2021 15:03
Ανοίγουν οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού τον Ιούνιο - Καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ και η ειδική δράση για τους αγρότες που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα, με 25 ευρώ θα είσαι άρχοντας σε αυτά τα 13 νησιά και αν είσαι είσαι δικαιούχος κοινωνικού τουρισμού πας «τσάμπα».

Έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ -ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές- προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και προβλέπονται αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις),καθώς και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος.

Ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησης τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ –που αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021 - 30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ποιοι οι δικαιούχοι στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021

Η αίτηση για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

  • πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα – 50 – ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων

Επιπλέον, για να είναι κάποιος πολίτης δικαιούχος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα.
  • Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού»:

  • είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός για κάθε δικαιούχο πολίτη και για κάθε ωφελούμενο μέλος αυτού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού
  • ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών του για τη διαμονή τους σε τουριστικό κατάλυμα και την ακτοπλοϊκή του μετάβαση σε αυτό (όταν απαιτείται)
  • δεν υπάρχει σε έντυπη μορφή από τον ΟΑΕΔ για τα τουριστικά καταλύματα. Η ύπαρξή της ελέγχεται από τους παρόχους με την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την εισαγωγή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ των δικαιούχων
  • υπάρχει σε έντυπη μορφή και εκτυπώνεται υποχρεωτικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να επιδειχθεί για την έκδοση του εισιτηρίου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετάβαση σε προορισμό άλλον από αυτόν που βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα
  • ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία έναρξης μέχρι την ημερομηνία λήξης του συγκεκριμένου προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε.

Κοινωνικός Τουρισμός - Καταγγελίες για λάθη, παραλείψεις και αδικίες στο πρόγραμμα

Για αδικίες και ανισότητες στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ κάνει λόγο η Αδέσμευτη φωνή των υπαλλήλων του Οργανισμού. Ειδικότερα αναφέρει ότι το προηγούμενο πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι 31 Ιουλίου 2021 έχει ένα περίσσευμα προϋπολογιζομένων κονδυλίων άνω του 80% αφού μόνο οι 70.000 επιταγές έχουν ενεργοποιηθεί από τις 370.000.

Παρότι δηλαδή στην Χώρα υπήρχε γενικό lockdown από τον Οκτώβριο 2020 και ήταν εν τοις πράγμασι αδύνατο να ενεργοποιηθούν οι επιταγές με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αντί για 12 μήνες τελικώς να έχει διάρκεια συνολικά μόνο 4 μήνες, δυστυχώς δεν αποφάσισαν την ισόχρονη παράταση οκτώ μηνών έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους οι δικαιούχοι.

Όμως η αδικία σύμφωνα με την Αδέσμευτη φωνή των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για τους δικαιούχους του φετινού προγράμματος είναι διπλή αφού στις προϋποθέσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης ΟΑΕΔ αναφέρεται ρητά ότι οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής κάθε δεύτερη χρονιά ανεξαρτήτως εάν έκαναν χρήση της επιταγής τους.

"Συνεπώς για ποια ακριβώς ενίσχυση του τουρισμού μιλάμε αφού κάθε χρονιά δεν δίνονται τα κονδύλια που προϋπολογίζονται αλλά ούτε ενεργοποιούνται πάνω από τις μισές επιταγές;" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί βασική υποχρέωση του ΟΑΕΔ είναι να μειώνει τις ανισότητες και να ενισχύει τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω των προγραμμάτων που εκπονεί.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός είναι ένα από τα προγράμματα που ανέλαβε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας που καταργήθηκε το 2012 χωρίς κανένας να έχει καταλάβει μέχρι και σήμερα τον πραγματικό λόγο κατάργησής του.

Κοινωνικός Τουρισμός

Οι εργαζόμενοι όπως αναφέρουν έχουν πολλές φορές καταθέσει τις προτάσεις οι οποίες αναφέρουν:

  • Παράταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2022 έτσι ώστε να διατεθούν τα κονδύλια του προγράμματος των 30.000.000 ευρώ και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να χρησιμοποιήσουν τις 370.000 χορηγηθείσες επιταγές
  • Κατάργηση του αποκλεισμού ενεργοποίησης των επιταγών σε καταλύματα της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας έτσι ώστε να μπορούν για παράδειγμα οι δικαιούχοι άνεργοι που διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας να μεταβούν στην Σαρωνίδα, στο Σούνιο κ.α χωρίς να υποχρεούνται να ξοδέψουν για ακτοπλοϊκά και μεταφορικά έξοδα. Είναι αντιφατικό και οξύμωρο από τη μια να μην δίνεις επιδόματα ανεργίας στο 85% των ανέργων αλλά να τους χορηγείς επιταγές κοινωνικού τουρισμού για να πάνε λίγες ημέρες δια κοπές. Αλήθεια με τί χρήματα θα κάνουν διακοπές οι άνεργοι; Με τί χρήματα θα πληρώσουν τα μεταφορικά τους έξοδα;
  • Δωρεάν συμμετοχή για όλους τους ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και δικαιούχους εισοδήματος ΚΕΑ με παράλληλη παροχή ενός επιδόματος διατροφής ή της ημιδιατροφής για όλους όσους έχουν ανάγκη βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος αλλά και σε όσους είναι δικαιούχοι εισοδήματος ΚΕΑ προκειμένου να κάνουν χρήση των επιταγών.
  • Ενσωμάτωση στους δικαιούχους του προγράμματος των συνταξιούχων που έχουν καταβάλλει εισφορές και δεν έχουν λάβει καμιά παρόμοια παροχή από το 2012 που καταργήθηκε ο ΟΕΕ καθώς και των υπαλλήλων ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ με αυξημένα εισοδηματικά πλαφόν. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η απορροφητικότητα του προγράμματος και θα ενισχυθεί ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις
  • Ενσωμάτωση όλων των νησιών του Β.Α Αιγαίου και των Δωδεκανήσων στις 10ήμερες δωρεάν διακοπές. Η σχετική παροχή υφίσταται στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ με την ίδια αιτιολογία της αυξημένης μεταναστευτικής ροής στα νησιά αυτά.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share