Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόστιμα φωτιά σε 6 e-shop: Δεν έστελναν τις παραγγελίες και είχαν προϊόντα «μαϊμού»!

Κοντά στα 500.000 ευρώ ο απολογισμός!

23 Μαΐου 2021 12:53
Πρόστιμα φωτιά σε 6 e-shop: Δεν έστελναν τις παραγγελίες και είχαν προϊόντα «μαϊμού»!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σάλος «ξέσπασε» τις τελευταίες μέρες για 6 e-shop, τα οποία δέχθηκαν πρόστιμα για διάφορες κατηγορίες, είτε για μη παράδοση παραγγελιών είτε για «μαϊμού» προϊόντα.

Αρχικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ σε 5 εταιρείες ηλεκτρονικών καταστημάτων, τα λεγόμενα και e-shop, τα οποία δεν έστειλαν ποτέ τα προϊόντα που αγόρασαν οι πελάτες τους, τους οποίους περιμένουν και πρόστιμα για άλλους λόγους.

Πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ιδίως κινητών τηλεφώνων, για τα οποία η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου είχε δεχτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήθος καταγγελιών καταναλωτών, που σύναψαν συμβάσεις εξ αποστάσεως μαζί τους.

Πρόστιμα φωτιά σε 6 e-shop

Οι καταγγελίες αφορούσαν:

- την μη παράδοση των παραγγελθεισών συσκευών κινητής τηλεφωνίας παρά την καταβολή του τιμήματος,

- την αδυναμία επικοινωνίας με την επιχείρηση, η οποία είτε δεν απαντούσε καθόλου ή προέβαλε, σε κάποιες περιπτώσεις, αριθμούς τηλεφώνου που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικούς τηλεφωνικούς αριθμούς της χώρας.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε υψηλά χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων και προϊόντων τεχνολογίας αιχμής, καθώς διαπίστωσε παραβάσεις των διατάξεων για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε συμβάσεις από απόσταση, καθώς και των διατάξεων περί αθέμιτων (και ειδικότερα παραπλανητικών) εμπορικών πρακτικών στις εξής εταιρείες:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διερευνά παρόμοιες υποθέσεις και εξετάζει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορίας κινητών τηλεφώνων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, για τα οποία δέχτηκε πληθώρα καταγγελιών.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών πρακτικών από ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορίας κινητών τηλεφώνων, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή καταναλωτή 1520.

«Τσουχτερό» πρόστιμο για προϊόντα «μαϊμού»

Πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατά την επιχείρηση σε αποθήκη, στο κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας απομιμητικά γνωστών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατασχέθηκαν και θα κατά στραφούν 8.817 τεμάχια από τα ανωτέρω ενώ προβλέπεται πρόστιμο 100.000 ευρώ για την επιχείρηση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share