Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανατρέπει τα δεδομένα η απόφαση του Εφετείου - Επίδομα εγγονιού σε παππού

Δικαίωσε συνταξιούχο του ΙΚΑ

20 Μαΐου 2021 12:42
apofasi-efeteio-athinwn-epidoma-eggoniou-se-pappou
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απόφαση -βόμβα εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας για συνταξιούχο που ανέλαβε το βάρος της ανατροφής και των σπουδών της εγγονής του λόγω αδυναμίας των γονέων της.

Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο επιδίκασε οικογενειακό επίδομα στον συνταξιούχο αυτό, αίροντας τους περιορισμούς που προέβλεπαν τη διακοπή της ενίσχυσης αυτής, μετά το 18ο έτος του παιδιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η δικαστική απόφαση διευρύνει τους δικαιούχους της εν λόγω παροχής, καθώς εξομοιώνει τους παππούδες ή τις γιαγιάδες με τους γονείς και αναγνωρίζει ότι έχουν τα ίδια βάρη και υποχρεώσεις όταν έχουν αναλάβει τη νόμιμη επιμέλεια, ανατροφή και συντήρηση των εγγονιών τους λόγω αδυναμίας των γονέων να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Η εν λόγω υπόθεση ανοίγει το δρόμο στο διεκδικήσουν οικογενειακό επίδομα στη σύνταξη και άλλοι συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει νόμιμα, δηλαδή κατόπιν δικαστικής απόφασης, τη γονική μέριμνα και ανατροφή των εγγονιών τους. Το δικαίωμα αυτό (το να παίρνουν το επίδομα οι συγγενείς όταν αποκτούν την επιμέλεια τέκνων λόγω εγκατάλειψής τους από τους γονείς) ισχύει ήδη στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Η υπ. αριθμόν 108/2021 απόφαση που βγήκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας δικαίωσε, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» συνταξιούχο του ΙΚΑ με τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος ίσο με το 20% της σύνταξης λόγω των βαρών που συνέχιζε να έχει από τη γονική μέριμνα της εγγονής του που είχε αναλάβει με δικαστική απόφαση τόσο μέχρι την ενηλικίωσή της όσο και κατά τη διάρκεια των σπουδών της.

Το ΙΚΑ του είχε χορηγήσει το επίδομα μέχρι το 2011 που το παιδί ενηλικιώθηκε, ενώ το διέκοψε στη συνέχεια γιατί σύμφωνα με το άρθρο 1538 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα παύει με την ενηλικίωση του τέκνου. Ο συνταξιούχος προσέφυγε κατά της απόφασης ΙΚΑ ζητώντας παράταση του επιδόματος ως το 24ο έτος λόγω σπουδών της εγγονής του και διότι εξακολουθούσε να ασκεί τη γονική μέριμνα για τις σπουδές της. Ο συνταξιούχος δικαιώθηκε τόσο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όσο και τώρα στο Εφετείο, το οποίο διατάζει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλει το 20% της σύνταξης ως οικογενειακό επίδομα από την ηλικία των 18 ως τη λήξη των σπουδών της εγγονής του και όχι πέραν του 24ου έτους.

Η απόφαση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, που δημοσίευσε χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο επικεφαλής της Αλέξης Μητρόπουλος, η προσαύξηση σύνταξης λόγω τέκνου «δύναται να χορηγηθεί και στο συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο, στο οποίο αποδεδειγμένως έχει ανατεθεί δικαστικώς, λόγω ανικανότητας των γονέων, η άσκηση της γονικής μέριμνας και ως εκ τούτου και της επιμέλειας του τέκνου, και το οποίο, στα πλαίσια της ως άνω υποχρέωσης, βαρύνεται με κάθε αναγκαία βιοτική δαπάνη για την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, ακόμη και μετά την ενηλικίωση του τέκνου και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, εφόσον το παραπάνω πρόσωπο εξακολουθεί να φέρει τα ίδια βάρη».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share