Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αρχίζει σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για την ενίσχυση της εστίαση

Με τροπολογία μειώνεται η προκαταβολή φόρου

14 Μαΐου 2021 08:20
Αρχίζει σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για την ενίσχυση της εστίαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρχίζει από σήμερα στις 10:000 η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου και ώρα 15:00.

Το πρόγραμμα ενισχύσεων φέρει τον τίτλο «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών». Η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Με το πρόγραμμα θα δοθούν επιδοτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Αρχίζει σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για την ενίσχυση της εστίασης!

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 330.000.000 ευρώ. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

  • 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
  • 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης,
  • 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών

Με τροπολογία μειώνεται η προκαταβολή φόρου

Στη Βουλή κατατέθηκαν υπό μορφή τροπολογίας, σειρά εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 22% από 24% και για την επέκταση της «παγωμένης» όπως φέτος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μειώνεται από 100% σε 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και στο 70% για τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών. Για το 2022 η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 80% ενώ παρατείνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Για τις τράπεζες η προκαταβολή φόρου παραμένει στο 100% ενώ με την ίδια τροπολογία μειώνεται στο 22% από 24% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις για τα κέρδη που θα αποκτήσουν από φέτος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share