Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Κουρεμένα ενοίκια: Τελειώνει ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μεγάλη προσοχή, σας αφορά!

14 Μαΐου 2021 07:53
Κουρεμένα ενοίκια: Τελειώνει ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κουρεμένα ενοίκια: Όσοι δεν υποβάλλουν μέχρι σήμερα τη σχετική δήλωση δεν θα πληρωθούν προκαταβολικά για τον Απρίλιο!

Αυλαία πέφτει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα έως 100% ενοίκια. Μέχρι σήμερα, Παρασκευή (14/05) θα πρέπει να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Μαρτίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποζημιωθούν προκαταβολικά για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις που φθάνουν έως και το 80% των μισθωμάτων, θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που εκμισθώνουν ακίνητα στα τέλη του μήνα με βάση τις δηλώσεις Covid για τον μήνα Μάρτιο 2021 οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα 14 Μαΐου 2021.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Απαλλαγή ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τον Μάιο

Κουρεμένα ενοίκια: Τελειώνει ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ταυτόχρονα πρέπει να πληρούνται και οι εξής προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. ο μισθωτής να είναι πληττόμενη επιχείρηση ή εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας).

Σημειώνεται ότι όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα που έλαβαν προκαταβολικά τον Απρίλιο για τα κουρεμένα ενοίκια Μαρτίου η οποία πληρώθηκε μαζί με την αποζημίωση για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Το μέτρο των μηδενικών ενοικίων συνεχίζεται και τον Μάιο για τις κλειστές επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου οι επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών καθώς και για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους. Τα μειωμένα κατά 40% μισθώματα ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας.

Mείωση ενοικίου: Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» 40% - Ποιοι πλήρη απαλλαγή

Mείωση ενοικίου: Το μέτρο της μείωσης ενοικίου και της πλήρους απαλλαγής από το μίσθωμα συνεχίζεται και τον Μάιο. Για τα ενοίκια Απριλίου παρέμεινε η διευκόλυνση της προκαταβολής των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν γι’ αυτά τα ενοίκια δήλωση Covid - 19 για τον μήνα Μάρτιο, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 14 Μαΐου. Παράλληλα δείτε και όλες τις αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο για τους γονείς, το ευέλικτο ωράριο και η άδεια δύο εβδομάδων στον πατέρα.

Οι προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο

Mείωση ενοικίου: Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» 40%

Μείωση ενοικίου: Πότε ισχύει μείωση

Για τα ενοίκια υπάρχουν δυο κατηγορίες: η πρώτη απολαμβάνει μείωση κατά 40%, ενώ η δεύτερη «κούρεμα» κατά 100%. Για τα ενοίκια Μαΐου, το «κούρεμα» 100% αφορά τους εξής κλάδους και περιπτώσεις:

 • εστίαση,
 • πολιτισμό,
 • αθλητισμό,
 • τουρισμό,
 • μεταφορές και
 • κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στους παραπάνω κλάδου θα λάβουν αποζημίωση που θα υπολογίζεται στο 80% του αρχικού ενοικίου. Για τον Μάιο δεν θα ισχύσει έκπτωση ενοικίου 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι αυτής της μείωσης θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάιο. Οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα της μείωσης ενοικίου για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share